Итни случаи:  

Повикај доктор

Кај децата кои се подложени на процедури поврзани со игла, обезбедувањето процедурални информации и одвлекување на вниманието со помош на извонредна виртуелна реалност (IVR) значително ја намалува болката и анксиозноста, според студијата објавена на интернет на 16 февруари во JAMA Network Open. Чо Ли Вонг, р. педијатриски пациенти (на возраст од 4 до 12 години) подложени на венипункција. Вкупно 149 педијатриски пациенти беа регрутирани и по случаен избор назначени за интервенција (ИВР интервенција соодветна на возраста која нуди одвлекување и процедурални информации) или контрола (само стандардна нега; 75 и 74 пациенти, соодветно). Исходите беа измерени 10 минути пред, за време, веднаш по и 30 минути по процедурите поврзани со игла.
Истражувачите откриле дека пациентите во групата IVR пријавиле значително помалку болка (β = -0,78) и анксиозност (β = -0,41) веднаш по интервенцијата во споредба со оние во контролната група. Значително повисоко професионално задоволство од здравствената заштита, исто така, беше забележано во групата IVR наспроти контролната група (средна оценка, 34,5 наспроти 32,9 на скала од 40 точки). Должината на венипункцијата беше значително пократка во IVR групата наспроти контролната група (просечно времетраење, 4,43 наспроти 6,56 минути).
„Со оглед на тоа што IVR станува подостапна и достапна, таа би можела да се користи за подобрување на искуствата на децата за медицински процедури поврзани со игла или болка и анксиозност“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Чо Ли Вонг и сор., Ефекти на интервенција со извонредна виртуелна реалност врз болката и анксиозноста кај педијатриските пациенти подложени на венипункција, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.0001

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview