Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Ерни Мундел
За прв пат во една деценија, стапката со која американските адолесценти примале вакцина против хуманиот папиломавирус (ХПВ) не е зголемена, покажуваат новите податоци.
Тековните упатства од американскиот Центар за контрола и превенција на болести препорачуваат и девојчињата и момчињата да ја примаат вакцината на возраст од 11 или 12 години, иако вакцинацијата може да започне уште на возраст од 9. ХПВ вакцините штитат од рак на грлото на матката и други видови на рак кои се силно поврзани со вирусот. Тие обично се испорачуваат во две дози дадени во период од шест месеци до една година.
Новиот извештај вели дека примената на вакцината од страна на адолесцентите постојано се зголемувала од 2013 година. Но, анализата на податоците од 2022 година покажа дека „за прв пат од 2013 година, започнувањето со ХПВ вакцинација не се зголемило кај адолесцентите на возраст од 13 до 17 години“, според тим предводен од истражувачката агенција Касандра Пингали.
Податоците доаѓаат од годишното федерално истражување на домаќинствата во САД.
Во 2022 година, откриено е дека 76% од децата на возраст од 13 до 17 години примиле најмалку една доза од вакцината против ХПВ, покажа новиот извештај. Гледајќи конкретно на 13-годишниците, 52,7% од оние кои наполниле 13 години во 2022 година примиле барем една доза од вакцината – нема вистинска промена од 52,9% забележани во 2020 година.
Голем дел од стагнацијата во стапките на имунизација се случи кај децата опфатени со Medicaid, забележаа истражувачите.
Помеѓу 2015 и 2021 година, стапките на вакцинација против ХПВ биле повисоки кај децата покриени со Медикеид отколку кај оние покриени со приватно осигурување, соопшти групата на Пингали. Но, тоа се промени во 2022 година. Минатата година, покриеноста меѓу корисниците на Medicaid „се намали за 3,3 процентни поени во споредба со покриеноста во 2021 година“, дури и кога покриеноста кај децата покриени со приватно осигурување остана стабилна.
Како што долго време беше случај, децата кои не се опфатени со каква било форма на осигурување продолжија да имаат најниска стапка на вакцинација во 2022 година – нешто повеќе од 39% од неосигурените деца кои наполниле 13 години во 2022 година се вакцинирале, се вели во извештајот.
Плаќањето од џеб може да се покаже скапо за семејствата: Според Мерк, која ја произведува вакцината за ХПВ Гардасил, шприцовите чинат околу 268 долари по доза.
Стапките на навлегување на ХПВ вакцината исто така варираат во голема мера во зависност од државата. На пример, додека речиси 95% од децата во Род Ајленд примиле најмалку една доза од ХПВ вакцината до 13 до 17-годишна возраст, тој број падна на 61% за децата што живеат во Мисисипи, објави групата на Пингали.
Истражувачите забележаа дека многу од децата кои остануваат без вакцини се подобни за бесплатна имунизација преку програмата „Вакцина за деца“ на федералната влада (VFC), која обезбедува вакцини без трошоци за деца кои немаат здравствено осигурување или на друг начин не можат да си ги дозволат трошоците.
Влијанието на пандемијата COVID-19 беше јасно фактор: во споредба со 2019 година, „нарачките од давателите на VFC за ХПВ вакцини се намалија за 24% во текот на 2020 година, 9% во текот на 2021 година и 12% во текот на 2022 година“, забележаа авторите на студијата.
Сето ова ја нагласува „континуираната потреба за достапност меѓу адолесцентите кои ги исполнуваат условите за VFC“, велат тие.
„Програмата VFC е од витално значење за да се допре и да се администрираат вакцини на адолесцентите што ги исполнуваат условите за да се одржи покриеноста со вакцинација во недоволно опслужените заедници“, додаде тимот на Пингали.
Педијатрите и матичните лекари исто така можат да го направат својот дел: „Давателите на услуги треба да ги прегледаат историите на имунизација на адолесцентите … за да се осигураат дека адолесцентите се во тек со сите препорачани вакцини“, советуваше тимот на ЦДЦ.
Новиот извештај беше објавен на 25 август во Неделен извештај за морбидитет и морталитет на ЦДЦ.
Повеќе информации:
Американскиот центар за контрола и превенција на болести има прајмер за родителите за вакцината против ХПВ.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview