Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Австралискиот институт за здравје и благосостојба (AIHW)
Стапката на докази во системот за заштита на децата остана стабилна на околу 8 на 1.000 деца помеѓу 2017-18 и 2021-2022 година, при што беше откриено дека околу 45.500 деца биле малтретирани во 2021-2022 година.
Најновиот извештај на Австралискиот институт за здравје и благосостојба (AIHW), Child protection Australia 2021–22 Insights, прикажува информации за деца на возраст од 0-17 години кои стапиле во контакт со системот за заштита на децата.
Околу 178.000 австралиски деца стапиле во контакт со системот за заштита на децата во 2021-22 година, што е мало намалување од 179.000 во 2020-2021 година.
„Децата кои стапиле во контакт со системот за заштита на децата ги вклучуваат оние кои биле предмет на истрага; налог за грижа и заштита; и/или во нега надвор од дома (како згрижување или грижа за сродство)“, рече Портпаролот на AIHW, д-р Габриел Филипс.
„Оддржување е кога, по истрагата, ќе се заклучи дека постои разумна причина да се верува дека детето било, било или најверојатно ќе биде малтретирано“, рече д-р Филипс.
Околу 101.000 деца имале завршена истрага во 2021-2022 година. Од овие деца 45% биле потврдени, а 55% не.
Емоционалната злоупотреба (57%) беше најчестиот вид на докажано малтретирање, проследено со запоставување (21%).
Децата кои биле сериозно повредени, кои се изложени на ризик или значителен ризик од повреда или немаат други можности за грижа, може да бидат ставени на налог за грижа и заштита. Тоа се правни наредби кои на одделите за заштита на децата им даваат одредена одговорност за благосостојбата на детето.
Стапката на деца на налог за грижа и заштита остана стабилна на околу 10-11 на 1.000 деца помеѓу 30 јуни 2018 и 30 јуни 2022 година.
„Децата кои доживуваат малтретирање или не можат да живеат со своите семејства поради загриженост за безбедноста, може да бидат ставени на нега надвор од дома“, рече д-р Филипс.
Стапката на деца во нега надвор од дома остана релативно стабилна на околу 8 на 1.000 деца помеѓу 30 јуни 2018 и 30 јуни 2022 година.
Во текот на следните 12 месеци, AIHW ќе објавува квартални ажурирања за да вклучи содржини што конкретно се фокусираат на децата од Абориџините и од островот Торес теснец во системот за заштита на децата, безбедноста на децата кои се грижат и патеките од грижата надвор од дома.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview