Итни случаи:  

Повикај доктор

Со тековната криза на трошоците за живот, новите докази открија дека значително поголем дел од необјаснетите смртни случаи на доенчиња биле меѓу децата кои живеат во најсиромашните населби. Новиот извештај од англиската Национална база на податоци за смртност на деца (NCMD), предводена од Универзитетот во Бристол, покажува дека 42% од необјаснетите смртни случаи на доенчиња се случиле во најсиромашните населби во споредба со 8% во најмалку сиромашните населби. Тематскиот извештај на NCMD „Ненадејни и неочекувани смртни случаи во детството и детството“, објавен на 8 декември, користи уникатни и сеопфатни податоци за смртноста на децата во Англија за да испита како неонаталното здравје влијае на детската смртност. Ги разгледува смртните случаи пријавени во базата на сите деца кои умреле ненадејно и неочекувано по раѓањето и пред нивниот 18-ти роденден од 1 април 2019 до 31 март 2021 година, но и смртните случаи прегледани од професионалци во тој период за да се извлечат сознанија и лекции од секој случај.
Извештајот покажува дека многу смртни случаи на доенчиња и деца се ненадејни и необјаснети. Од сите 6.503 смртни случаи на доенчиња и деца што се случиле помеѓу април 2019 и март 2021 година во Англија, 30% (1.924) се случиле ненадејно и неочекувано, а од овие 64% (1.234) немале веднаш очигледна причина. Помалку од половина од нив на крајот беа објаснети, дури и со детален преглед.
Необјаснетите смртни случаи беа силно поврзани со одредени околности, вклучувајќи ниска родилна тежина, предвремено родени деца, повеќекратни раѓања, поголеми семејства, прием во неонатална единица, пушење кај мајката за време на бременоста, млада возраст на мајката, пушење од страна на родителите и злоупотреба на дрога од страна на родителите.
Необјаснетите смртни случаи беа исто така поврзани со одредени аранжмани за спиење. 98% (124 од 127) од необјаснетите смртни случаи се случиле кога се мислело дека доенчето спие, а од нив, 52% (64 од 124) од смртните случаи се случиле додека површината за спиење била заедничка со возрасен или постар брат или сестра. Од овие 64 смртни случаи, 60% биле поврзани со непланирано споделување и најмалку 92% биле во опасни околности на пр. заедничко спиење со возрасно лице кое консумирало алкохол или на софа.
Смртта на деца кои ненадејно умираат на возраст од 12 месеци или постари, а чија смрт останува необјаснета, не се добро разбрани, а факторите на ризик поврзани со спиењето за смрт на доенчиња поради „синдром на ненадејна смрт на доенчиња“ или СИДС не се применуваат. Сепак, постојат докази кои укажуваат на поврзаност со фебрилни напади во оваа возрасна група, при што поголем дел од семејствата пријавиле историја на фебрилни напади отколку што е познато дека се јавуваат кај општата популација.
Карен Лујт, професор по неонатална медицина на Универзитетот во Бристол, водач на програмата NCMD и постар автор на извештајот, рече: „Кога детето ќе умре ненадејно и неочекувано, тоа претставува катастрофална загуба за родителите, поширокото семејство и целата заедница на детето. Бројките детални во овој извештај претставуваат изгубени драгоцени животи и многу семејства кои го поднесуваат доживотното влијание на немањето објаснување зошто нивното дете починало.
„Наодите и учењето од извештајот ќе ги информираат политиките и интервенциите потребни за намалување на бројот на деца кои умираат, а врз основа на наодите ќе бидат дадени препораки.
Бароницата Хелена Кенеди К.Ц., почесен соработник на Кралскиот колеџ за педијатрија и здравје на децата, која го напиша предговорот за извештајот, додаде: „Смртта на секоја дете е трагедија и кога детето ќе умре одеднаш, семејството очајно треба да знае што се случило.
„Овој извештај е уникатен на два начина. Тоа е првиот национален извештај што ги истражувал сите неочекувани смртни случаи на доенчиња и деца – не само оние што останале необјаснети. во неочекувани смртни случаи.
„Едно впечатливо откритие е дека кај неочекуваните смртни случаи на деца меѓу една и 17 години постои висока инциденца на семејна историја на конвулзии. Необјасниво е толку силна за оние деца чија смрт е целосно објаснета со основната медицинска состојба како и за оние чија смрт останува необјаснета.
„Она што ни кажува е дека истражувањето во оваа област сега е приоритет. Од клучно значење е да ги идентификуваме оние фактори кои придонесуваат за неочекувана смрт кај децата постари од една година“.
Иако овие наоди покажуваат дека можеме подобро да разбереме и да извлечеме учење ако ги собереме информациите, важно е да се признае дека нема две исти смртни случаи.
Авторите на овој извештај сакаат да признаат дека смртта на секое дете е катастрофална загуба која длабоко ги погодува ужалените родители, како и браќата и сестрите, бабите и дедовците, членовите на поширокото семејство, пријателите и професионалците. Тие, исто така, сакаат да им се заблагодарат на сите семејства кои ги споделија своите податоци и искуства, и на панелите за преглед на детска смрт кои доставуваат детални докази за секоја смрт во базата на податоци.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview