Итни случаи:  

Повикај доктор

За доенчињата кои се екстремно предвремено родени, идниот третман не е инфериорен во однос на раниот ибупрофен за патент дуктус артериозус (PDA), според студијата објавена на интернет на 6 декември во New England Journal of Medicine што се совпаѓа со конференцијата Nemours Children’s Health Hot Topics in Neonatology. , одржана од 4 до 7 декември во Вашингтон, Д. Tim Hundscheid, M.D., од Медицинскиот центар на Универзитетот Radboud во Нијмеген, Холандија, и колегите спроведоа мултицентрично, неинфериорно испитување во кое беа вклучени 273 доенчиња со ехокардиографски потврдена PDA (дијаметар >1,5 mm; шантирање од лево надесно) кои беа екстремно предвремено гестациска возраст, 26 недели). Доенчињата беа по случаен избор назначени да добијат третман за идентификација или ран третман со ибупрофен (136 и 137 доенчиња, соодветно).
Истражувачите открија дека примарниот исход настан (некротизирачки ентероколитис, умерена до тешка бронхопулмонална дисплазија или смрт на постменструална возраст од 36 недели) се јавил кај 46,3 и 63,5 проценти од доенчињата во групата за бремена и рано ибупрофен, соодветно. апсолутна разлика во ризикот, -17,2 проценти, горната граница на едностраниот интервал на доверба од 95 проценти, -7,4; P <0,001 за неинфериорност). Некротизирачки ентероколитис се јавил кај 17,6 и 15,3 проценти од пациентите, соодветно; бронхопулмонална дисплазија се појавила кај 33,3 и 50,9 проценти, соодветно; а смртта се случила кај 14,0 и 18,2 проценти, соодветно. Двете групи пријавија слични стапки на други негативни исходи. „Во нашето испитување, резултатите од примарниот исход сугерираат штета поврзана со раната изложеност на ибупрофен, во голема мера предизвикана од повисока инциденца на умерена до тешка бронхопулмонална дисплазија кај групата со рана ибупрофен отколку во групата со ангажман“, пишуваат авторите. . © 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview