Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Источна Англија
Истражувачите од Институтот Квадрам и Универзитетот во Источна Англија идентификуваа што ги прави некои соеви на цревни бактерии опасни по живот кај предвремено родените бебиња. Наодите, сега објавени во списанието Nature Microbiology, ќе помогнат да се идентификуваат и следат опасните видови и да се заштитат ранливите неонатални бебиња.
Главна закана за неонаталните бебиња со екстремно мала родилна тежина е некротизирачкиот ентероколитис (НЕЦ). Ретка кај долнородени бебиња, оваа микробна инфекција ги искористува ранливостите што го уништува цревното ткиво што доведува до тешки компликации. Два од пет случаи се фатални.
Еден бактериски вид кој предизвикува особено ненадејна и тешка болест е Clostridium perfringens. Овие се вообичаени во животната средина и соеви кои не предизвикуваат болест живеат во здрави човечки црева.
Значи, што ги прави одредени соеви толку опасни кај недоносените бебиња?
Проф.
Истражувачкиот тим ги анализираше геномите на C. perfringens од примероците на измет од 70 бебиња примени во пет единици за интензивна нега за новороденчиња во Обединетото Кралство (NICU). Врз основа на геномските сличности, тие открија дека еден сет има помал капацитет да предизвика болест. Ова овозможи споредба со повирулентни соеви. На помалку вирулентната група и недостасуваа гени одговорни за производство на токсин наречен PFO и други фактори потребни за колонизација и опстанок.
Оваа студија започна да конструира геномски потписи за C. perfringens поврзани со здрави предвремено родени бебиња и оние со некротизирачки ентероколитис.
Професорот Линдзи Хол, од Медицинскиот факултет во Норвич на УЕА и Институтот Квадрам, рече: „Истражувањето геномски потписи од стотици геноми на Clostridium perfringens ни овозможи потенцијално да правиме разлика помеѓу „добрите“ бактериски соеви кои живеат безопасно во предвременото црево и „лошите“ оние поврзани со разорната и смртоносна болест некротизирачки ентероколитис.
„Се надеваме дека наодите ќе помогнат во „следењето“ на смртоносните соеви C. perfringens кај многу ранлива група пациенти – недоносени бебиња.
Можеби ќе бидат потребни поголеми студии, на повеќе локации и со повеќе примероци, но ова истражување може да помогне да се идентификуваат подобри начини за контрола на некротизирачкиот ентероколитис.
Тимот претходно работеше заедно со професорот Пол Кларк и клиничките колеги во НИЦУ Универзитетската болница во Норфолк и Норвич. И тие ги покажаа придобивките од обезбедувањето на неонатални бебиња со пробиотски додатоци.
Цревниот микробиом на ентероколитис кај неонаталните доенчиња е значително нарушен, што го прави подложен на прекумерен раст на C. perfringens.
Проф. започнете во животот“.
Др.
Повеќе информации:
Линдзи Хол, Посебни геномски и вирулентни особини поврзани со токсигени соеви Clostridium perfringens добиени од недоносени доенчиња, Nature Microbiology (2023). DOI: 10.1038/s41564-023-01385-z. www.nature.com/articles/s41564-023-01385-z
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview