Итни случаи:  

Повикај доктор

Посетите на одделот за итни случаи на педијатриско ментално здравје се зголемуваат, а маркерите за тешка болест и пристапот до здравствена заштита се поврзани со повторени посети на менталното здравје, според студијата објавена на интернет на 27 декември во JAMA Pediatrics. Кушинг, М.Д., од Детската болница во Лос Анџелес и колегите ги опишуваат трендовите во посетите и посетите на одделот за итни случаи за ментално здравје на децата, користејќи податоци добиени од 38 одделенија за итни случаи на детска болница во САД помеѓу 1 октомври 2015 година и 29 февруари 2020 година .
Вклучени се вкупно 308.264 посети на одделот за итни случаи за ментално здравје од 217.865 уникатни пациенти; во рок од шест месеци, 13,2 отсто од пациентите имале повторна посета на менталното здравје. Истражувачите откриле 8,0 отсто годишно зголемување на посетите за ментално здравје, додека сите други посети на одделот за итни случаи се зголемиле за 1,5 отсто годишно.
Психијатриските коморбидитети, употребата на хемиско ограничување, јавното осигурување, мерките за поголема област на можности за деца и присуството на стационарна психијатриска единица во болницата што се наоѓа беа поврзани со повторните посети на одделот за итни случаи за ментално здравје. Веројатноста за повторна посета беше зголемена кај пациенти со психотични нарушувања, нарушувања на дисруптивна или контрола на импулсот и невро-развојни нарушувања (однос на опасност, 1,42, 1,36 и 1,22, соодветно). Веројатноста за повторна посета беше помала за пациенти со нарушувања на употребата на супстанции (однос на опасност, 0,60).
„Потребни се подобрени интервентни услуги за пациенти со здравствена криза во однесувањето на ниво на болница и системи за да се намали употребата на одделот за итни случаи на педијатриско ментално здравје и да се обезбеди пристап до соодветна грижа за следење, со посебен фокус на оние пациенти кои најверојатно повторно ќе ги посетат. пишуваат авторите.
© 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview