Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Помеѓу хоспитализираните деца со синдром на акутен респираторен дистрес (ARDS) кои преживуваат до отпуштање, присуството или развојот на хронична здравствена состојба, поставувањето на трахеостома за време на приемот и хоспитализацијата од 14 дена или подолго се поврзани со реадмисија во рок од една година, според студија објавена на интернет на 8 септември во JAMA Network Open.
Гарет Кеим, М. Добиени се податоци за 13.505 хоспитализирани деца на возраст од 28 дена до 18 години од комерцијалните бази на податоци на IBM MarketScan и Medicaid (2013 до 2017 година) кои добиле механичка вентилација и имале ARDS идентификуван со алгоритам.
Истражувачите откриле дека едногодишната реадмисија се случила кај 3.748 деца со механички вентилирани ARDS кои преживеале до отпуштање од болница, со веројатност за едногодишна реадмисија од 30,0 проценти во анализата на преживување. Од реадмисиите, една половина се случила во рок од 61 ден по отпуштањето.
Беа забележани асоцијации за респираторни и нереспираторни комплексни хронични состојби со едногодишна реадмисија (прилагодени стапки на опасност, 2,69 и 1,86, соодветно). Дополнително, поставувањето на нова трахеотомија и должината на престојот (LOS) од 14 дена или подолго, исто така беа поврзани со реадмисија (прилагодени стапки на опасност, 1,98 и 1,87, соодветно). LOS од 14 дена или подолго продолжи да се поврзува со реадмисија по исклучувањето на децата со хронични состојби (прилагоден коефициент на опасност, 1,92).
„Половина од реадмисиите се случиле во рок од 61 ден по отпуштањето од болница, што укажува на тоа дека интервенциите за време на раниот период по отпуштањето може да имаат влијание врз траекториите на исходот“, пишуваат авторите.
Неколку автори открија врски со фармацевтската индустрија и индустријата за медицински уреди.
Повеќе информации:
Гарет Кеим и сор., Стапки на реадмисија по синдром на акутен респираторен дистрес кај деца, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.30774

Елизабет И. Килиен, Вртлива врата на Одделот за интензивна нега за деца кои преживуваат синдром на акутен респираторен дистрес, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.31781
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview