Итни случаи:  

Повикај доктор

Независни фактори на ризик за вродено губење на слухот се идентификувани кај новороденчиња со вродена инфекција со цитомегаловирус (cCMV), според студијата објавена на интернет на 29 декември во JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Elise De Cuyper, M.D., од Универзитетот Гент во Белгија, и колегите спроведоа пресек студија на новороденчиња со cCMV инфекција од шест секундарни и терциерни болници во текот на 15 години (1 јануари 2007 година до 7 февруари 2022 година) за да се идентификуваат независни фактори на ризик за вродено губење на слухот поврзано со cCMV.
Истражувачите откриле дека на 416 и 617 (40,3 и 59,7 проценти) од 1.033 новороденчиња вклучени во студијата им била дијагностицирана симптоматска cCMV инфекција и асимптоматска cCMV инфекција, соодветно. Севкупно, 15,4 проценти од пациентите имале вродено губење на слухот, од кои 50,3 проценти имале изолирано губење на слухот. Три независни фактори за вродено губење на слухот беа идентификувани во регресивен модел: петехии при раѓање, перивентрикуларни цисти на магнетна резонанца (МРИ) и сероконверзија во првиот триместар (прилагодени коефициенти, 6,7, 4,6 и 3,1, соодветно). Пациентите со нормален слух имале помали вирусни оптоварувања од оние со вродено губење на слухот (средно вирусно оптоварување, 447,0 наспроти 1,349,5 копии/mL).
„Новороденчињата инфицирани со cCMV со петехии при раѓање, перивентрикуларни цисти на МРИ или сероконверзија во првиот триместар се изложени на поголем ризик од вродено губење на слухот“, пишуваат авторите. „Овие ризик фактори може да ги користат лекарите за да ги советуваат родителите во пренаталниот и постнаталниот период за ризикот од вродено губење на слухот“.
Алберт Х. Парк, Откривање на губење на слухот кај дете со вродена цитомегаловирусна инфекција – Пронаоѓање на неостварлива игла во стогот сено, ЈАМА Отоларингологија – Хирургија на глава и врат (2022). DOI: 10.1001/jamaoto.2022.4155
© 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview