Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Технолошкиот универзитет во Дрезден
Дијабетесот тип 1 е автоимуна болест што доведува до нарушен метаболизам на гликозата и бара доживотна администрација на инсулин. Додека причината за реакцијата на автоимунитет е сè уште нејасна, вирусните инфекции кај малите деца се предлагаат да бидат критични фактори на животната средина кои водат до дијабетес тип 1.
Меѓународен тим на истражувачи од Глобалната платформа за превенција на автоимун дијабетес (GPPAD) сега известува за зголемување на инциденцата на автоимунитет на островчиња кај мали деца со генетски ризик за дијабетес тип 1 кои имале инфекција САРС-КоВ-2. Наодите беа објавени во списанието JAMA.
Дијабетесот тип 1 е автоимуна болест. Во оваа состојба, имунолошкиот систем реагира против и на крајот ги уништува островските бета клетки во панкреасот. Овие клетки се одговорни за производство на инсулин, хормон кој е од витално значење за регулирање на нивото на гликоза и за одржување на енергетските потреби на телото.
И генетските и еколошките фактори се вклучени во патогенезата на автоимунитетот, при што вирусните инфекции се еден од факторите за кои се смета дека го зголемуваат ризикот од развој на дијабетес тип 1. Со избувнувањето на пандемијата COVID-19, забележано е зголемување на инциденцата на дијабетес тип 1. Сепак, не беше јасно дали ова се должи на инфекција со САРС-КоВ-2 и дали инфекцијата доведе до зголемување на автоимунитетот на островчињата.
„Имавме шанса да ги следиме децата од испитувањето за примарен орален инсулин (POINT) и да го поврземе времето на инфекција со САРС-КоВ-2 со појавата на островските автоантитела“, објаснува Марија Лугар од Центарот за регенеративни терапии Дрезден (ЦРТД) и Медицинскиот факултет Карл Густав Карус на TUD Dresden University of Technology, автор на студијата.
POInT е студија спроведена во Германија, Полска, Шведска, Белгија и Велика Британија. Таа е предводена од проф. Анета-Габриеле Зиглер од Институтот за истражување на дијабетес Хелмхолц Минхен и Медицинскиот факултет на Техничкиот универзитет во Минхен. POINT регрутираше бебиња од 2018 до 2021 година со генетски дефиниран ризик за развој на островски автоантитела од најмалку 10%.
Автоантителата против островчињата на панкреасот се првиот знак за дијабетес тип 1 и укажуваат на почеток на болеста. За да се утврди дали инфекцијата САРС-КоВ-2 влијаела на развојот на раните знаци на дијабетес тип 1, истражувачите тестирале за островски автоантитела и САРС-КоВ-2 антитела во интервали од два до шест месеци од возраст од 4 до 24 месеци кај 885 деца.
170, или речиси 20% од овие деца, развиле антитела на САРС-КоВ-2 за време на пандемијата што укажува дека биле заразени со вирусот. Фреквенцијата на деца кои развиле островски автоантитела била двојно поголема кај децата кои имале инфекција со САРС-КоВ-2 во споредба со оние без инфекција.
„Тајмингот на појавата на островските автоантитела во однос на инфекцијата САРС-КоВ-2 кај овие деца беше впечатлив. Сепак, највпечатливо откритие беше дека ризикот од развој на островски автоантитела беше најголем кај децата кои биле заразени пред да бидат 18 месеци, а особено на возраст од околу една година“, објаснува проф. Ецио Бонифацио, лидер на истражувачката група во CRTD и постар автор на студијата.
„Овие деца имаа околу 5 до 10 пати поголем ризик за развој на островски автоантитела кои водат до дијабетес тип 1 подоцна во животот. Тоа е толку критична возраст за децата кои се генетски изложени на оваа болест и клучна за тоа зошто бевме во можност да се види здружението“.
Претходните студии открија корелација помеѓу инциденцата на дијабетес тип 1 и дијагнозата COVID-19, но ова е прво што ја поврзува инфекцијата САРС-КоВ-2 со почетокот на автоимунитетот на островчињата.
Важно е да се напомене дека иако постоеше јасна временска поврзаност помеѓу инфекцијата со САРС-КоВ-2 и развојот на островските автоантитела, многу деца развија островски автоантитела без COVID-19.
„Дијабетесот тип 1 не е болест со еден фактор“, вели Ецио Бонифацио. „Сепак, оваа студија повторно ја покажува врската помеѓу вирусна инфекција и дијабетес тип 1 уште на самиот почеток на процесот и на критичната возраст на подложност.
Иако точниот механизам зад зголемениот ризик за автоимунитет на островчињата кај малите деца е непознат, наодите може да помогнат да се најдат начини за спречување на дијабетес тип 1.
„Бидејќи постои достапна вакцина, се поставува прашањето дали вакцинацијата против вируси поврзани со автоимунитетот на островчињата може да биде авенија за спречување на барем некои случаи на дијабетес тип 1“, вели Анет-Габриеле Зиглер. „Дијабетесот тип 1 е доживотна болест која погодува милиони деца и возрасни ширум светот.
Повеќе информации:
Марија Лугар и други, инфекција со САРС-КоВ-2 и развој на автоимунитет на островчињата во раното детство, ЈАМА (2023). DOI: 10.1001/jama.2023.16348. jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2809621
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview