Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот центар во Бостон
Новото истражување од Медицинскиот центар во Бостон покажа дека зголемувањето на употребата на недоволно искористените програми за градење средства може да биде дел од решението за да помогне во градењето богатство за семејствата со ниски приходи. Објавено во Педијатрија, студијата покажа дека новиот пристап – инкорпорирање на програми за градење богатство во здравствената заштита – може да ги направи подостапни за семејствата на кои им е потребна.
Финансискиот напор е чест проблем во Соединетите Американски Држави и поврзан со многу здравствени проблеми на возрасните и децата, вклучувајќи го очекуваниот животен век, гестациската старост при раѓање, родилната тежина, самоубиствата и депресијата, пушењето, несигурноста во храната и резултатите од однесувањето и развојот на детето.
Како одговор на добро документираната врска помеѓу богатството и здравјето, програмите за максимизирање на приходот и градење средства се појавија во здравството (Medical Financial Partnerships) како потенцијални решенија за справување со негативните социјални детерминанти на здравјето, вкоренети во сиромаштијата. Инкорпорирањето на финансиските интервенции во рутинската клиничка нега може да помогне во решавањето на негативните здравствени влијанија од финансискиот притисок.
Постојат структурни бариери за прифаќање на овие програми за семејствата со ниски примања, како што е „ефектот на карпа“, кој останува една од најголемите бариери за градење средства. Многу бенефиции се ограничени на приходите и средствата – како што приходот се зголемува, придобивките се намалуваат или исчезнуваат, што може да ги турне семејствата „преку карпа“ и всушност да ги влоши финансиски по дополнителното покачување. Семејствата кои живеат во субвенционирани станови, во кои жителите плаќаат 30% од својот приход како кирија, се изложени на особено висок ризик за ефектот на карпата.
Една алатка за ублажување на ефектот на карпата е Семејната самодоволност (FSS), програма за градење средства за жителите во некои видови федерално субвенционирани станови. Создаден од Одделот за домување и урбан развој (HUD), FSS обезбедува услуги за координација, како што е финансискиот тренинг, и можност да го зачуваат износот на нивното зголемување на киријата (кога нивниот приход се зголемува) во зачувана сметка. Овие пари може да се искористат за нивните финансиски цели во текот на програмата и може да се пристапи без ограничување откако ќе ја завршат програмата.
Запишаните во FSS имаат поголема веројатност да бидат вработени, да имаат повисоки приходи од нивните врсници до крајот на програмата и да заминат со просечни заштеди од 5294 долари. Иако е потенцијално моќна алатка за градење богатство за семејства со ниски примања, FSS е драстично недоволно искористен со национално ниво на запишување од само 3%.
Многу семејства не слушнале за оваа програма или сметаат дека владините програми како FSS одземаат време, збунувачки и недоверливи, особено со оглед на историското обесправување на црните и латино заедниците и заедниците со ниски приходи.
„Да се ​​знае дека постојат корисни програми, но се толку недоволно искористени или недоверливи од страна на самите семејства на кои треба да им помогнат е неприфатливо и мора да се решат“, рече постар автор Луси Марсил, д-р, MPH, вонреден директор за економска мобилност во Центарот за урбано дете. и Healthy Family и ко-основач и извршен директор на StreetCred во Бостонскиот медицински центар и доцент по општа педијатрија на Бостонскиот универзитет Chobanian & Avedisian School of Medicine.
„За добро или лошо, богатството е суштински поврзано со здравјето и благосостојбата на поединците, па затоа е од витално значење да направиме се што можеме за да ги едуцираме и да ги зајакнеме оние на кои им се најпотребни овие програми.
За да се зголеми образованието и пристапот до можности за градење средства, оваа студија ја пилотираше употребата на доверлив и посетен здравствен систем за ангажирање подобни семејства за FSS. Истражувачите ги следеа подобноста, каматите и стапките на запишување и ги оценуваа пилотите користејќи научна рамка за имплементација, покрај прегледот на повратните информации од персоналот кој ја претстави програмата на подобните семејства.
Потребна е посистематска и квалитативна работа за да се засили гласот на семејствата и да се испитаат основните причини за малиот упис. Партнерството со семејствата за разбирање на нивните искуства е важен следен чекор за максимизирање на запишувањето. Некои области кои треба да се земат предвид за успешна идна имплементација вклучуваат: 1) временска рамка на достапност, 2) односи на семејствата со поединци кои вршат достапност и 3) тековен пропусен опсег на семејствата. Потребни се систематски испитувања за имплементација за подетално да се проучат овие резултати.
Повеќе информации:
Хана Д. Томас и сор., Промовирање на програми за градење средства засновани на домување во здравството, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-059028
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview