Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Rutgers University
Академските перформанси долго време се поврзани со тоа како учениците се чувствуваат поддржани на училиште. Сега, една студија на Рутгерс сугерира дека ова чувство е исто така суштинско за спречување на самоубиства.
Истражувач на Рутгерс откри дека имањето силно чувство за припадност на училиштето – субјективното чувство дека сте прифатени, ценети, вклучени и охрабрени во училишната заедница – може да ги ублажи самоубиствените тенденции кај црните адолесценти.
„Да се ​​има поддршка наставник или друг возрасен неродител може да го промени животот на детето затоа што тие ќе сакаат да одат на училиште“, вели Адријан Гејл, доцент на Факултетот за социјална работа Рутгерс и коавтор на студијата објавена во Журнал за Расни и етнички здравствени разлики. „Сакавме да ги разбереме факторите кои влијаат на чувството на припадност кај децата на училиште и како овие фактори можат да влијаат на стапката на самоубиства“.
За да ја пополнат оваа празнина во знаењето, Гејл и колегите од Државниот универзитет во Охајо, Универзитетот Вашингтон во Сент Луис и Универзитетот во Мичиген анализираа податоци од национален примерок на адолесценти од 7-12 одделение. Студијата, која започна во учебната 1994-95 година, ги следеше адолесцентите во бранови, со најновиот бран во 2016-2018 година. На учесниците им беа поставени низа прашања за нивните емоционални врски со училиштето и искуствата со дискриминација врз основа на наставници и предрасуди базирани на врсници.
Истражувачите открија дека како што се намалува чувството на училишна припадност кај црните адолесценти, нивниот ризик за самоубиствени идеи и обиди драстично се зголемува – дури за 35%.
Од 4.229 испитаници, 8% рекле дека размислуваат за самоубиство, а 4% се обиделе. Помалку од половина рекоа дека чувствуваат чувство на припадност во нивното училиште, а повеќе од половина изјавија дека чувствуваат дека нивните наставници се однесуваат неправедно со нив. Малку повеќе од 50% од учесниците рекоа дека учениците во нивното училиште имаат расни предрасуди.
Во Соединетите Американски Држави, стапките на самоубиства на црнците биле историски пониски од другите расни групи. Во 2021 година, Центрите за контрола и превенција на болести објавија дека нехиспаноамериканските Индијанци и домородците од Алјаска и нехиспанското белци имале највисоки стапки на самоубиства, со 28,1 и 17,4 на 100.000, соодветно. За црнците од нехиспанско потекло, стапката беше 8,7.
Но, Гејл рече дека неодамнешното истражување укажува на вознемирувачко зголемување на стапките на самоубиства кај црните момчиња и девојчиња. Со забрзување на овие трендови во ерата на COVID, разбирањето како чувството на припадност во училиштето влијае на самоубиствените мисли може да биде корисно за ублажување.
„Овие наоди ја нагласуваат важноста да се работи за подобрување на чувството на припадност кај црните тинејџери во училиште“, рече тој.
За да се справи со овој предизвик, Гејл рече дека едукаторите треба да обезбедат темелни услуги за поддршка на менталното здравје кои ја земаат предвид културната позадина на црните адолесценти. Исто така, училиштата треба да им помогнат на наставниците да идентификуваат индиции за намалена училишна припадност.
„На повеќето елементи кои влијаат на академското достигнување и на училишниот живот на децата – на пример, семејниот социо-економски статус – треба една генерација да се промени“, рече Гејл. „Односот што детето го има со своето училиште е нешто на што можеме да влијаеме сега“.
Повеќе информации:
Донте Т. Бојд и други, Дали припаѓаме? Испитување на асоцијациите помеѓу перцепциите на адолесцентите за припадност на училиштето, дискриминација на наставниците, предрасуди и самоубиства меѓу врсниците, весник на расни и етнички здравствени разлики (2023). DOI: 10.1007/s40615-023-01622-5
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview