Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Северна Каролина на Медицинскиот факултет Чапел Хил
Тригодишното клиничко испитување покажа дека сублингвалната имунотерапија, или SLIT, е безбедна кај деца алергични на кикиритки на возраст од 1 до 4 години, со поголема веројатност за десензибилизација и ремисија колку порано започнува третманот.
Предводено од д-р Едвин Ким, вонреден професор по педијатрија на Медицинскиот факултет на UNC, ова е првото рандомизирано, контролирано испитување кое ја истражува – во оваа млада возрасна група – ефикасноста и изводливоста на SLIT, кој вклучува мал дел од протеин од кикирики се апсорбира под јазикот.
Студијата, објавена во Журналот за алергија и клиничка имунологија, вклучуваше деца на возраст од 1 до 4 години, алергични на кикиритки, рандомизирани да добијат 4 mg SLIT од кикирики наспроти плацебо. Беа запишани вкупно 50 учесници (40 во Медицинскиот центар UNC, 10 во Медицинскиот центар Југозападен Универзитетот во Тексас). Учесниците беа рандомизирани 1:1 при што 25 примаа SLIT од кикирики и 25 примаа плацебо.
Тоа е пристап каде што третманот се дава како мала количина на течност под јазикот, наместо брашно од кикирики што се меша со друга храна, а потоа се јаде како за време на орална имунотерапија или ОИТ. Десензибилизацијата на кикирики беше оценета со двојно слепа, плацебо-контролирана храна предизвик (DBPCFC) по три години третман.
Наодите покажаа дека SLIT од кикирики може да биде многу ефикасен во лекувањето на малите деца кои се алергични на кикирики, при што речиси 80% толерираат 15 кикиритки без алергиски симптоми по завршувањето на третманот. Со оглед на тоа што повеќето типични алергиски реакции на кикиритки се предизвикани од една или помалку кикирики, овие резултати би се претвориле во силна заштита од изложеност на кикирики. Покрај тоа, истражувачите покажаа дека ремисија на алергијата на кикиритки може да биде можна по SLIT на кикирики, при што 63% од малите деца ја одржуваат својата заштита три месеци по прекинот на третманот. Овие нови наоди покажуваат дека раната интервенција со SLIT од кикирики е ветувачка и гарантира понатамошен развој.
„Од нашите претходни студии кај постарите деца, бевме оптимисти дека SLIT од кикиритки може да има сличен ефект на третман кај малите деца“, рече Ким, автор на студијата, шеф на одделот за детска алергија и имунологија и директор на Иницијативата за алергија на храна на UNC. „Меѓутоа, она што го најдовме беше уште подобро. Нивоата на десензибилизација што ги видовме беа повисоки од очекуваното и на исто ниво со нивоата што вообичаено би ги очекувале само со орална имунотерапија. Исто толку важно, наместо брзо да се истроши, бевме возбудени што го видовме тоа 60% останаа заштитени три месеци по прекинот на третманот“.
Една од претпоставените предности на пристапот SLIT во споредба со OIT е неговата севкупна безбедност и едноставна администрација. Додека повеќето несакани ефекти од третманот со ОИТ се благи до умерени, се јавуваат тешки реакции кои бараат итен третман и останува критична потреба да се развијат третмани со повеќе податливи несакани ефекти.
„ОИТ од кикиритки моментално е достапен и се нуди од зголемен број алерголози, но ние брзо дознаваме дека покрај познатиот ризик од алергиски реакции, вистинското правење ОИТ може да биде многу тешко за многу семејства“, рече Ким. „Пеанут SLIT може да биде добра опција за разгледување бидејќи може да обезбеди споредливи нивоа на заштита додека е безбеден и полесен за администрирање“.
Во споредба со OIT, пристапот SLIT веројатно ќе биде побезбедна опција, рече Ким, а најчестиот несакан ефект се состои од орално чешање. Третманите што можат да ги заштитат децата од алергиски реакции, а сепак да бидат безбедни и практични за зафатените семејства може да го променат животот, а истражувачите се надеваат дека SLIT од кикирики може да биде една од тие опции.
„Дури и со притисокот да се воведе кикирики во раното детство со цел да се спречи алергијата, алергијата на кикиритки останува една од најчестите алергии на храна“, рече Ким. „Резултат на раното воведување на кикиритки е тоа што ние дијагностицираме алергија на кикиритки на помлади и помлади возрасти, што го прави од витално значење да се развијат третмани кои можат да бидат безбедни и ефективни во спречувањето на алергиски реакции кај овие мали деца“.
Повеќе информации:
Едвин Х. Ким и други, Десензибилизација и ремисија по сублингвална имунотерапија со кикиритки кај деца со алергија на кикирики од 1 до 4 години: рандомизирано, плацебо контролирано испитување, Журнал за алергија и клиничка имунологија (2023). DOI: 10.1016/j.jaci.2023.08.032
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview