Итни случаи:  

Повикај доктор

Развојните нарушувања, попреченостите и доцнењата се вообичаени исходи за доенчиња со сложени вродени срцеви заболувања. Насочувањето на раните фактори кои влијаат на овие состојби по раѓањето и за време на неонатална хоспитализација за кардиохирургија останува критична потреба. Сепак, остануваат значајни празнини во разбирањето на најдобрите практики за подобрување на невроразвојните и психосоцијалните резултати за овие доенчиња. Списанието на Американското здружение за срце објави научно советување кое ги нагласува критичните празнини во истражувањето насочено кон проценка на интервенциите за развојна нега за подобрување на невроразвојните резултати кај сложените вродени срцеви заболувања. Исто така, го опишува товарот на развојните нарушувања и попречености за доенчиња со сложени вродени срцеви заболувања и ги опишува потенцијалните здравствени и невроразвојни придобивки на развојната нега.
„Развивањето на рани интервенции за промовирање на созревањето на мозокот, ублажување на факторите на ризик и промена на траекторијата на невроразвојот сега се итни истражувачки приоритети“, објаснува водечкиот автор на советот, Ејми Џо Лисанти, д-р, RN, CCNS, асистент професор на Факултетот за медицински сестри на Универзитетот во Пенсилванија и член на истражувачкиот факултет во Истражувачкиот институт во Детската болница во Филаделфија.
Овој совет ги повикува истражувачите научници, лекарите, креаторите на политики, владините агенции, групите за застапување и раководството на здравствените организации да поддржат финансирање и инфраструктура базирана во болница за развојна нега кај комплексната популација со вродени срцеви заболувања. „Приоритизирањето на истражувањето и спроведувањето на интервенциите за развојна нега кај оваа популација треба да биде главен фокус во следната деценија“, вели Лисанти.
Повеќе информации:
Ејми Џо Лисанти и други, Развојна грижа за хоспитализирани доенчиња со сложени вродени срцеви заболувања: совет за наука од Американското здружение за срце, весник на Американското здружение за срце (2023). DOI: 10.1161/JAHA.122.028489
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview