Итни случаи:  

Повикај доктор

Според една нова студија, застапувањето од клубовите на Алијансата за родово-сексуалност (GSA) предводена од студенти може да помогне да се намалат разликите во депресивните симптоми низ училиштата меѓу ЛГБТК+ и хетеросексуалните студенти. Наодите, објавени денес во списанието за клиничка психологија за деца и адолесценти, сугерираат дека училиштата со GSA (исто така познати како геј-стрејт сојузи) кои се ангажираат во повеќе застапување за да се истакнат прашањата што ги засегаат ЛГБТК+ студентите можат да помогнат да се промовира благосостојбата кај ЛГБТК+ младите. низ пошироката училишна популација.
„Дискриминацијата е главен придонесувач за депресија кај ЛГБТК+ младите. ГСА обезбедуваат афирмативен простор во училиштата за ЛГБТК+ младите да пристапат до поддршка и да работат колективно против дискриминацијата со која се соочуваат“, вели водечкиот автор, д-р Пол Потеат, професор по советување, развој, и образовна психологија на Бостонскиот колеџ.
„Нашите резултати сугерираат дека напорите за застапување предводени од GSA за подигање на свеста за искуствата на ЛГБТК+ учениците и за справување со дискриминацијата имаат потенцијал да ги намалат разликите во депресијата меѓу ЛГБК учениците и хетеросексуалните ученици во општата училишна популација“.
GSA сега се во околу 44% од средните и средните училишта низ Соединетите Држави. Тие се училишни клубови предводени од студенти кои имаат за цел да обезбедат простор за дружење, пристап до социјално-емоционална поддршка од врсниците и се залагаат за студенти кои се идентификуваат како лезбејки, геј, бисексуалци, трансродови, квир и со друга сексуална ориентација и родов идентитет ( ЛГБТК+). Активностите за застапување на GSA често се обидуваат да ја подигнат свеста за прашањата на ЛГБТК+ и да се спротивстават на малтретирањето и дискриминацијата во училиштето.
Оваа студија опфати 1.362 ученици од 23 средни училишта низ Масачусетс кои посетуваа училишта со GSA, но кои не беа членови на GSA – од кои 89% беа идентификувани како хетеросексуалци и 11% како LGBQ+. Учесниците ги пријавија своите депресивни симптоми на почетокот и на крајот на учебната година – и одделно, членовите на GSA известуваа за напорите на нивната група за застапување во текот на учебната година.
Истражувачите откриле дека:
Овие ефекти поврзани со застапувањето на GSA сè уште беа присутни дури и откако беа земени предвид првичните депресивни симптоми на студентите и неколку други познати придонесувачи за менталното здравје на младите.
„Нашите наоди дополнително ја нагласуваат вредноста на GSA за промовирање на благосостојбата на LGBQ+ студентите – сугерирајќи дека овие групи се клучен ресурс базиран на училиште за решавање на потребите за ментално здравје на оваа група“, додава коавторот д-р Хироказу Јошикава, професор. од Штајнхардт школата за култура, образование и човечки развој, на Универзитетот во Њујорк.
„Застапувањето на GSA е свртено кон надвор и вклучува напори да се спротивстави на дискриминацијата и пристрасноста во училиштата – фактори кои често се во основата на депресивните симптоми кај ЛГБТК+ младите – што може да помогне да се објасни зошто неговите придобивки се чини дека се протегаат надвор од оние ученици кои активно учествуваат во овие групи.
Авторите нагласуваат одредени ограничувања на оваа студија, вклучително и недостатокот на разгледување на други училишни политики и практики како што се политиките против малтретирање или развој на персоналот. Слично на тоа, тие не беа во можност да го вклучат вклучувањето на учесниците во други активности за застапување низ училиштето. Ќе бидат потребни дополнителни истражувања за да се разгледа дали овие наоди се применливи надвор од Масачусетс, бидејќи активноста на GSA и нејзините придобивки може да варираат во зависност од пошироките фактори, како што е социо-политичкиот контекст на локацијата на училиштето.
Повеќе информации:
Застапувањето на GSA предвидува намалени разлики во депресијата помеѓу ЛГБК+ и хетеросексуалните млади во училиштата, Журнал за клиничка детска и адолесцентна психологија (2023). DOI: 10.1080/15374416.2023.2169924
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview