Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Американското педијатриско здружение
Терапевтската хипотермија, единствениот третман заснован на докази за новороденчиња родени со неонатална енцефалопатија (НЕ) во или по 36-тата недела, не е ефикасна за намалување на смртноста или умерена/тешка попреченост кај новороденчињата родени помеѓу 33 и 35 недели, според новата студија. Истражувањето ќе биде претставено на состанокот на Педијатриските академски здруженија (PAS) 2023 година, одржан од 27 април до 1 мај во Вашингтон, Д.Ц.
Истражувачите ја испитуваа ефикасноста на терапевтската хипотермија на целото тело – најчесто користен третман за намалување на телесната температура на новороденчињата и заштита од ефектите на умерена или тешка НЕ ​​- кај помладите новороденчиња. НЕ е состојба на мозокот доживеана при или во близина на раѓање, често предизвикана од намален кислород во мозокот. Додека доказите ја поддржуваат употребата на терапевтска хипотермија за новороденчиња родени на 36 недели или подоцна, многу лекари го користат третманот за доенчиња во 35-та недела од бременоста или помалку.
Во испитувањето беа опфатени 168 новороденчиња родени помеѓу 33-36 недели кои имале НЕ. Половина од овие новороденчиња добиле терапевтска хипотермија, додека другата половина одржувала нормална температура 72 часа. Учесниците во испитувањето добија МРИ на мозокот на седум до 21 ден и невро-развојно тестирање со проценка на слухот и видот на 18-22 месеци.
Истражувачите откриле 77% веројатност за зголемена смрт во споредба со новороденчињата за кои истражувачите одржувале нормална температура. Истражувачите не најдоа докази дека терапевтската хипотермија го намалува комбинираниот исход на смрт или умерена/тешка попреченост кај учесниците во испитувањето. Исходите беа оценети на возраст од 18-22 месеци.
„И покрај тоа што нема докази кои ја поддржуваат неговата употреба кај помлади новороденчиња, лекарите продолжуваат да користат терапевтска хипотермија кај новороденчиња помлади од 36 недели“, рече Роџер Г. Фаикс, д-р, професор по педијатрија/неонатологија на Универзитетот во Јута и презентер. „Овие наоди од студијата се јасни: терапевтската хипотермија е неефикасна кај повеќе предвремено родени новороденчиња“.
Испитувањето, кое беше финансирано од Националниот институт за детско здравје и човечки развој Јунис Кенеди Шрајвер на Националниот институт за здравје, беше спроведено во 16 НИКУ на неонатална истражувачка мрежа помеѓу 2015 и 2020 година.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview