Итни случаи:  

Повикај доктор

Потребен беше половина век за првиот американски општ извештај за хирурзи да ја утврди врската помеѓу тутунот и ракот на белите дробови. Како одговор, компаниите се инфилтрираа во медиумите и генетски модифицираа листови од тутун за да ги направат уште позависни. Интересно, технолошките компании развија слични привлечни алгоритми за да создадат зависност меѓу корисниците – овие технологии изгледаат безопасни, но треба да се регулираат. Има непристојни последици во однос на влијанието на алгоритмите бидејќи тие манипулираат со корисниците создавајќи лажни перцепции, зависности и зависност.
Денешната младина е меѓу првите генерации кои не го доживеале животот пред интернетот. За многумина, нивната најважна генерациска меморија ќе биде онаа на безбедносните грижи поврзани со тероризмот или неодамнешната пандемија.
Напредокот во комуникациските и интернет технологиите создаде виртуелен интегриран свет; родителите, старателите и воспитувачите се борат да разберат како да управуваат со младите онлајн.
Истражувањето во невронауката утврди дека адолесценцијата трае до 20-тите години – и пошироко за младите со невро-развојни нарушувања – што ги прави универзитетите главна локација за решавање и управување со проблематичната употреба на социјалните медиуми.
Социјалните медиуми се дизајнирани да создаваат зависност – поттикнати и засилени со допамин. Тинејџерите и новите возрасни се подложни на прифаќање и отфрлање преку социјалните медиуми, што ги прави особено одговорни на таквите медиуми и емоционално зависни.
Секојдневната употреба на социјалните медиуми е поврзана со значително зголемен ризик од самоповредување и депресија кај адолесцентите. Дополнителните нарушувања на циклусот на спиење објаснуваат дел од поврзаноста со депресивните симптоми.
Дури и умерената употреба на екранот е поврзана со потешкотии во менталното здравје за кои е потребен лек. Заклучувањата предизвикани од пандемијата COVID-19 само ја влошија ситуацијата.
Младите ги проучуваат социјалните мрежи за да извлечат чувство на припадност или да избегнат предизвици во нивните офлајн животи. Во споредба со живите интеракции, онлајн социјализацијата е поврзана со нетолеранција кон негативни емоции и слаба концентрација.
Како резултат на тоа, младите доживуваат неспособност да управуваат со фрустрација, страв, тага и академски тешкотии. Овие ризици може да доведат до проблеми во образованието, работата и односите.
Една студија откри дека младите луѓе биле мотивирани да се движат како механизам за справување или од навика или досада. Истражувачите открија дека останувањето надвор од социјалните мрежи една недела доведе до помалку FOMO – страв од пропуштање на социјалните настани.
Друга студија покажа дека останувањето надвор од социјалните мрежи една недела доведе до значително намалување на депресијата и анксиозноста кај 154 млади возрасни лица. Во уште една студија, на студентите им беше наложено да ја ограничат нивната употреба за секоја апликација на 10 минути дневно, додека контролната група ги користеше социјалните медиуми како и обично. Групата што правеше пауза пријави целокупно подобрување на благосостојбата, постигнато главно преку квалитетот на сонот.
Кратките паузи од присуството на интернет – дури и само два и пол часа одеднаш – има позитивен ефект врз перцепцијата на задоволството од животот. Студијата на 65 универзитетски студенти користела дневни списанија за да ја следи употребата на социјалните мрежи и доживеаните емоции. Контролната група користеше социјални медиуми како и обично, но групата која апстинираше доживеа подобрени однесувања и чувства за време и по апстиненцијата.
Одвикнувањето некого од социјалните мрежи е слично на откажување од зависност од храна, дрога, коцкање или алкохол. Когнитивните бихејвиорални пристапи – како што се водење дневен дневник, читање на хартија, слушање музика или подкасти, планирање социјални активности, споделување оброци со пријателите и семејството, физичка активност, активен транспорт, секојдневна практика на благодарност и здружување обични активности со пријатни – може да помогне во поддршката на транзицијата.
Ваквите стратегии создаваат толеранција за осаменост во моменти кога корисникот може да биде во искушение да оди на интернет. Откако се откажаа од социјалните мрежи една недела, корисниците доживеаја помала вознемиреност, поактивно однесување и попозитивен став за тоа како да го живеат животот повнимателно и поефикасно.
Постои консензус дека социјалните медиуми се намерно дизајнирани да воведат и да ја одржат зависноста. Прекумерната употреба на социјалните медиуми е штетна за благосостојбата. Затоа, предлагаме универзитетите да започнат кампања за „предизвик“ која ја сензибилизира и обесхрабрува користењето на екранот во слободно време во период од 72 часа секој семестар за да се поттикне организациски, афективен и когнитивен раст на студентите. Ова би ја поставило основата за подобри доживотни навики и успех.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview