Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот Џорџ Мејсон
Во 2015 година, Обединетите нации ги создадоа Целите за одржлив развој (SDGs) што треба да се постигнат до 2030 година. Со само седум години до крајот, светот не е на пат да ја исполни целта за елиминирање на детските бракови и другите форми на насилство врз жените и девојчињата. Детскиот брак е поврзан со негативни репродуктивни и ментални здравствени резултати.
Иако има одредени подобрувања ширум светот кон целта на ОН, напредокот кон намалување на детските бракови е нерамномерен и стагнантен, особено во кревките држави каде што има високо ниво на детски бракови (се во брак пред 18-годишна возраст). ЦОР, исто така, повикува на повеќе податоци за лицата кои живеат со попреченост. Попреченоста како детерминанта на детскиот брак претходно беше недоволно истражуван.
Една нова студија од Универзитетот Џорџ Мејсон д-р. Студентката по јавно здравство Саманта Канселар откри дека жените со попреченост имаат поголема веројатност да пријават детски брак во споредба со жените без попреченост. Студијата ја проценуваше распространетоста и поврзаноста на попреченоста со бракот кај девојчињата и насилството од интимниот партнер (ИПВ) кај тековно мажените/жените во соживот (на возраст од 20-24 години) во Пакистан, Меил, Уганда и Хаити.
Трудот насловен како „Истражување на попреченоста како детерминанта за бракот на девојчињата во кревки држави: анализа на повеќе земји“ е објавен во списанието за адолесцентно здравје.
„Овие наоди се критични со оглед на високите стапки на детски бракови и зголемената ранливост на попреченост од сиромаштија, конфликти, катастрофи, раселување и појава на заразни болести во кревките држави“, рече Канселар, водечки автор на студијата.
Севкупно, студијата покажа дека преваленцата на бракови на девојчиња била 45% и се движела од 35% во Пакистан до 63% во Мали. Жените со попреченост имале повеќе од еден и пол (1,62) пати поголеми шанси да пријават брак на девојчиња во споредба со жените без попреченост. Дополнително, жените со попреченост и историја на детски бракови имале 1,78 пати поголема веројатност да пријават ИПВ минатата година во споредба со жени без инвалидитет без историја на детски бракови.
Ова е прва студија која ја испитува поврзаноста помеѓу попреченоста и детските бракови во кревките држави преку здружување на национално репрезентативни податоци од анкетата на домаќинствата од повеќе земји. Водени од рамката за кревкост на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), студијата ги разгледа кревките држави, кои се земји кои се карактеризираат со сиромаштија, конфликти, политичка нестабилност, несигурност и катастрофа. Канселар вели дека наодите ја нагласуваат потребата за повеќе програмирање на насилството што вклучува попреченост и политики за поддршка на девојчињата со попреченост.
Дополнителни автори вклучуваат асистент на медицински сестри Карен Тристер Грејс, асистент професор по глобално здравје и здравје во заедницата Џафер Заиди, д-р. студентот Чеју „Сара“ Џанг, поранешна вонреден професор Лиза Линдли и вонреден професор по глобално и здравствено здравје во заедницата Џумка Гупта, ScD (постар автор на студијата).
Повеќе информации:
Саманта Канселар и соработниците, Истражување на попреченоста како детерминанта на бракот на девојчиња во кревки држави: Анализа на повеќе земји, Журнал за адолесцентно здравје (2023). DOI: 10.1016/j.jadohealth.2023.07.009
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview