Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC)
Ентеровирусите можат да предизвикаат разни заразни болести. Особено кај доенчињата, манифестацијата на болеста може да варира од без симптоми до тешки, па дури и фатални. Еден од најчестите ентеровируси е еховирусот. Еховирусот 11 (Е11) и другите ентеровируси континуирано циркулираат во Европската унија.
Ентеровирусите се група на вируси кои предизвикуваат голем број на заразни болести. Тие се обично благи. Меѓутоа, ако го заразат централниот нервен систем, може да предизвикаат сериозни болести. Двата најчести се еховирусот и коксаки вирусот, но има неколку други. Ентеровирусите исто така предизвикуваат детска парализа и болест на рацете, стапалата и устата (HFMD). Повеќето болести предизвикани од ентеровируси се благи, но понекогаш може да се развијат потешки болести кај одредени пациенти, вклучително и мозочни и срцеви заболувања, пневмонија и хепатитис. Исто така, вирусите можат да се шират и на други органи како што се слезината, црниот дроб, коскената срцевина, кожата и срцето.
Неодамна, група француски лекари и истражувачи опишаа забележано зголемување и на инциденцата и на сериозноста на акутниот и фулминантен хепатитис поврзан со појавата на лозата на Е11 кај новороденчињата во Франција од летото 2022 година. Овој пораст особено ги погодува машките близнаци.
Во брзата комуникација објавена во најновото издание на Eurosurveillance, истражувачите известуваат за пар машки близнаци во Италија кои исто така развиле тежок хепатитис предизвикан од Е11. Во еден од нив, болеста напредувала во таканаречен фулминантен хепатитис, односно ненадеен почеток, брза промена на полошо и развој на опасно по живот воспаление на црниот дроб. Додека еден од браќата близнаци бил отпуштен од болница неколку недели по раѓањето, неговиот брат бил префрлен во друга педијатриска интензивна нега за понатамошно лекување и можна трансплантација на црн дроб.
Истражувачите нагласуваат дека „за двете доенчиња, преживувањето беше строго зависно од брзото препознавање на инфекцијата и навременото давање на интензивна нега. Според францускиот извештај и нашиот, може да се претпостави генетска предиспозиција за домаќинот во категориите машки и близнаци“.
Секвенционирањето на целиот геном на примероците во Италија покажа дека геномот Е11 е тесно поврзан со соевите идентификувани во избувнувањето пријавено од Франција (99% нуклеотиден идентитет). Сепак, потеклото на оваа дивергентна лоза допрва треба да се идентификува. Ниту факторите на ризик за тежок тек и основните предизвикувачки механизми поврзани со Е11.
Повеќе информации:
Антонио Пирала и сор., Фулминантен еховирус 11 хепатитис кај машки неидентични близнаци во северна Италија, април 2023 година, Eurosurveillance (2023). DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2023.28.24.2300289
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview