Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Чарлс Шеј Вијсонџ, Дудузиле Ндвандве и Линди Матебула, Разговор
Концентрираниот глобален напор да се користи вакцинацијата како интервенција во јавното здравје започна во 1974 година. Оттогаш, вакцинацијата ни го промени животот. Во светот, во децениите 2000-2020 година, вакцинацијата во детството доведе до намалување на смртноста кај децата под 5 години за 50% до 5,4 милиони смртни случаи годишно. Вакцинацијата во моментов спречува повеќе од 5 милиони смртни случаи секоја година ширум светот. Станува збор за смртни случаи кои би биле предизвикани од сипаници, голема кашлица, тетанус, детска парализа, дифтерија, пневмонија, ротавирусна дијареа и други болести што може да се спречат со вакцини. Но, во последните месеци имаше бројни епидемии на овие болести. Научниците од Јужноафриканскиот совет за медицински истражувања објаснуваат зошто овие болести продолжуваат да го загрозуваат здравјето на децата во земјата.
Сега има зголемено ширење на мали сипаници во Јужна Африка.
Малите сипаници се високо заразна болест која се шири преку капки. Тоа е втора најчесто пријавена појава на болеста во Африка по колера. Тоа претставува 11,5% од сите пријавени епидемии на болести на континентот.
Децата кои не биле вакцинирани против сипаници се изложени на висок ризик од болеста и нејзините компликации. Тие вклучуваат пневмонија, оштетување на мозокот и смрт. Малите сипаници се една од најопасните, но најопасните детски болести кои може да се спречат. До 10% од децата под пет години кај кои се разболуваат сипаници умираат од компликации на болеста.
Ефикасна вакцина против сипаници е достапна со децении. На детето му се потребни две дози од вакцината против сипаници за да развие заштитен имунитет против болеста. Двете дози од вакцината против сипаници се даваат на 6 и 12 месечна возраст во Јужна Африка. Најмалку 95% покриеност на 2 дози од вакцината против сипаници е потребно за имунитет на стадото против мали сипаници и заштита на оние кои не се во можност да се вакцинираат.
Друга многу заразна болест која неодамна забележа зголемување на случаите во Јужна Африка е пертусис, исто така познат како голема кашлица. Пертусисот лесно се шири од човек на човек преку капки произведени со кашлање или кивање. Компликациите на голема кашлица вклучуваат пневмонија, напади, оштетување на мозокот и смрт. Најдобар начин да се спречи пертусис е преку вакцинација.
Повторното заживување на болестите што може да се спречат со вакцини во Јужна Африка се должи на празнините во имунитетот предизвикани од нискиот опфат со вакцинација. Националното истражување спроведено од јули до декември 2019 година покажа дека само 81% од децата ги примиле сите дози на вакцина планирани до 12-месечна возраст во Јужна Африка. Овој процент оттогаш е само малку зголемен на 82%, според проценките на Светската здравствена организација (СЗО) и Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ).
Во текот на последните две години, рутинските услуги за имунизација и покривањето на основните вакцини за детството беа нарушени. И многу напори за вакцинирање се одложени поради пандемијата COVID-19. Ова доведе до зголемување на бројот на деца кои се невакцинирани или недоволно вакцинирани.
Ниската покриеност со вакцинација во земјата се должи и на проблемите со понудата и побарувачката. Тие се однесуваат на обезбедувањето вакцини и одлуката на населението да се вакцинира. Структурните бариери како што се достапноста на вакцините и пристапот до здравствените установи се добро познати по тоа што го намалуваат опфатот со вакцинација.
Истражувањата, исто така, сугерираат дека социјалните и психолошките фактори, како што се загриженоста за безбедноста и ефикасноста на вакцините, влијаат на одлуките околу вакцинацијата. Некои старатели се во конфликт околу вакцинирањето на нивните деца.
Колебливото за вакцинација претставува мотивациска состојба на конфликт или противење на вакцинацијата. Доказите од неколку студии спроведени во Јужна Африка покажаа значително зголемување на колебливоста на вакцините. Ова имаше драматично влијание врз рутинските услуги за имунизација и на крајот го намали опфатот со вакцини со текот на годините.
На глобално ниво, постојат многу иницијативи за подобрување на имунизацијата кај децата, особено во земјите со низок и среден приход. Во контекст на програмата за имунизација Агенда 2030 (IA2030), СЗО, УНИЦЕФ и Гави, ја започнуваат иницијативата „Големото достигнување“. Оваа иницијатива има за цел да ги поддржи земјите како Јужна Африка да планираат и спроведат засилени напори за зајакнување на имунизацијата. Има три главни цели:
Интервенциите кои се фокусирани на подобрување на здравствениот систем вклучуваат подобрувања на инфраструктурата со ладен ланец за да се обезбеди достапност и пристап до вакцини. Некои други интервенции кои можат да го подобрат прифаќањето на вакцините вклучуваат употреба на мотивациони постери или флаери, испраќање потсетници (пораки или писма) и материјални или парични стимулации до старателите или шеми за плаќање по успешност за здравствените работници кои обезбедуваат вакцинација на децата.
Информирањето и обезбедувањето образование на старателите и здравствените работници, исто така, беше ефективно зголемување на вакцинацијата кај децата во случаи кога родителите се колебаа. Сепак, не е направено доволно истражување за интервенциите за да се отфрлат дезинформациите и заблудата во врска со имунизацијата, која е една од водечките причини за колебливоста на вакцините.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview