Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од Impact Journals LLC
Во Oncotarget е објавен нов уреднички труд со наслов „Таргетирање на загубата H3K27me3 кај педијатриски тумори на мозокот – перспектива на епигенетски водена терапија за рак“.
Висок степен на тумори на централниот нервен систем, вклучувајќи медулобластом, епендимом и DMG (дифузен глиом на средната линија, порано познат како DIPG, за дифузен внатрешен понтински глиом), претставуваат голем предизвик во педијатриската онкологија. Тие се карактеризираат со агресивен раст и високи стапки на релапс и ги одземаат животите на многу пациенти со карцином кај децата.
И медулобластомот и епендимомот се третираат со хируршка ресекција проследена со адјувантна терапија со зрачење. DMG, од друга страна, дифузно се инфилтрира во мозочното стебло што ја прави ресекцијата практично невозможна. Така, радиотерапијата е примарен начин на третман за овој тумор. Додека зрачењето привремено ја намалува прогресијата на ДМГ, овој рак на мозокот останува неизлечив и повеќето деца подлегнуваат на својата болест.
Во својот нов едиторијал, д-р Мајкл Голдстајн од Медицинскиот факултет на Универзитетот Џон Хопкинс дискутира за опширно истражените молекуларни профили на гореспоменатите педијатриски тумори на мозокот кои демонстрираат различни епигенетски особини.
„Зачудувачки, беше откриено дека глобалната загуба на H3K27 триметилација (H3K27me3) како резултат на доминантно-негативната мутација на хистон H3K27M е белег на DMG што се јавува кај повеќето тумори“, вели д-р Голдстајн.
H3K27me3 е производ на EZH2 хистон метилтрансфераза која влијае на повеќе клеточни процеси вклучувајќи транскрипција, структура на хроматин и одговор на оштетување на ДНК. Слично на тоа, агресивната подгрупа на епендимом на PFA се карактеризира со недостаток на H3K27me3 поради прекумерна експресија на протеинот EZHIP кој делува како EZH2 инхибитор, додека помалку агресивните PFB тумори задржуваат нормални нивоа на H3K27me3. Сепак, не е направена сеопфатна анализа на моделите на изразување на H3K27me3 кај медулобластомот, а значењето на овој епигенетски знак кај педијатриските тумори на мозокот остана непознато.
Д-р Голдстајн додава: „За да го решиме ова, ги испитавме нивоата на хистонската ознака H3K27me3 и неговата улога во одговорот на третман на не-WNT/SHH медулобластом кој опфаќа тумори од група 3 и група 4. Демонстриравме дека околу 50% од туморите кај пациенти со медулобластом од групата 3 и групата 4 се дефицитарни H3K27me3. Зачудувачки, губењето на H3K27me3 беше поврзано со високи стапки на релапс и слабо преживување.
Повеќе информации:
Мајкл Голдштајн, Целна загуба на H3K27me3 кај педијатриски тумори на мозокот – перспектива на епигенетски водена терапија за рак, Oncotarget (2023). DOI: 10.18632/oncotarget.28427
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview