Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Цукуба
Инкубаторите за новороденчиња се сметаат за прв дом на предвреме родените доенчиња, кои ги одржуваат топли и ги штитат од можни инфекции. За понатамошна заштита од заразни патогени, често се користат средства за дезинфекција на база на алкохол. Сепак, новото истражување на Универзитетот во Цукуба откри поврзаност помеѓу концентрацијата на испарен алкохол од средствата за дезинфекција на база на алкохол во инкубаторите и количината на алкохол кај недоносените бебиња.
Употребата на средства за дезинфекција на база на алкохол (ABDs) во производите, како што се алкохолни средства за дезинфекција на раце и подлоги за подготовка на алкохол, е најдобрата одбрана од инфекција која мора да се избегнува кога се негуваат предвремено родени бебиња во единиците за интензивна нега за новороденчиња (NICU).
„Еден проблем е што затворените области изложени на штетни соединенија, како што е алкохолот, може да имаат штетни ефекти врз доенчињата“, објаснува клиничкиот асистент професор Сатоши Фуџијама, виш автор на студијата. Но, до денес, ниту една студија не го истражувала нивото на изложеност на алкохол кај доенчињата во инкубаторите.
За да ја одредат количината на алкохол што испарува од средствата за дезинфекција на база на алкохол, кои систематски се апсорбираат од предвремено родени бебиња, истражувачите ја мереле концентрацијата на алкохол во крвта кај предвремено родените бебиња и во воздухот на неонаталните инкубатори.
Истражувачите, исто така, воведоа нова практика за дезинфекција базирана на алкохол (ABD-PRAC) која го намали испарувањето на алкохолот од ABD внатре во инкубаторите без да влијае на контролата на инфекцијата и ја утврди нејзината поврзаност со намалувањето на изложеноста на алкохол кај недоносените доенчиња постари од 34 недели. Потоа беа измерени промените во концентрацијата на алкохол во крвта на доенчињата и во воздухот на инкубаторите.
Резултатите покажаа дека алкохолот континуирано се открива во примероците од крвта земени од доенчињата, а неговата концентрација првенствено е поврзана со испаруваниот алкохол од АБД во инкубаторите. Клучните фактори кои влијаат на апсорпцијата на алкохол кај недоносените доенчиња ги вклучувале нивните дишни патишта и незрелата кожа. Оттука, заклучено е дека намалувањето на концентрацијата на алкохол во инкубаторите преку ABD-PRAC е едноставен начин за намалување на количината на испарен алкохол.
„Нашата студија покажа дека намалувањето на изложеноста на доенчињата на испарен алкохол може да биде лесна задача“, вели професорот Хидетоши Такада, постар автор.
Ова истражување ги идентификуваше ризиците за предвремено родените бебиња предизвикани од одредени мерки, кои беа наменети да ги задржат безбедни. Исто така, покажа колку лесно овие ризици можат да се намалат со промена на практиката во одделенијата за нега на новороденчиња. Усвојувањето на овие едноставни практики во НИКУ ќе ги намали ризиците за предвремено родените бебиња поврзани со нивната нега во болница, осигурувајќи дека оптималното средство за дезинфекција се заснова на неговата ефикасност и безбедност.
Студијата е објавена во списанието JAMA Network Open.
Повеќе информации:
Даисуке Хитака и сор., Проценка на изложеноста на алкохол од средствата за дезинфекција на база на алкохол кај предвремено родените новороденчиња во неонатални инкубатори во Јапонија, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.0691
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview