Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од Универзитетот Оберта де Каталуња
Ниското расположение го доживуваат 18,6% од адолесцентите, според студијата спроведена од интеруниверзитетската истражувачка група Epi4Health, која го вклучи Универзитетот во Каталонија (UOC), кампусот Манреса на Универзитетот Вик-Централен универзитет во Каталонија (UVic-UCC). ) и Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Врз основа на податоците од проектот DESKcohort предводен од UManresa, кој го проучува здравјето и однесувањето поврзани со здравјето на илјадници адолесцентни училишни деца во централна Каталонија, истражувачите открија дека распространетоста на лошото расположение е јасно нееднаква, а тоа влијае на 11,6% од момчињата и 25,1% од девојчињата.
Истражувањето, кое е објавено во Журналот за афективни нарушувања, го водеше Хелена Гонзалез Касалс, член на наставниот кадар во УМанреса, истражувач во UVic-UCC и д-р. студент на UOC на докторската програма за здравје и психологија, надгледувана од Марина Боске, главен истражувач на групата Epi4Health на Факултетот за здравствени науки на UOC, поврзан со Центарот за е-здравје, и Алберт Еспелт во UAB.
„Забележавме родови нееднаквости во менталното здравје кај адолесцентите, со лошо расположение 2,2 пати почесто кај девојчињата отколку кај момчињата, а 36% од оваа разлика се објаснува со социјалните детерминанти и здравствените однесувања“, рече д-р Боске. Истражувањето е спроведено со помош на податоци од проектот DESKcohort, кој се заснова на истражување за здравствено однесување кое се врши во јавните и приватните средни училишта во централна Каталонија на секои две години. Програмата започна во академската 2019/2020 година и собра податоци од 6.428 адолесценти на возраст од 12 до 18 години.
Примарната причина за овие родови разлики се контекстуалните фактори кои исто така се поврзани со расположението. Сексуалното насилство што го доживуваат девојчињата игра многу важна улога, иако друг фактор е тоа што адолесцентните девојчиња поминуваат помалку време на физичка активност од момчињата (57% не ги исполнуваат минималните препораки поставени од СЗО). Покрај тоа, да се биде имигрант, диетата и пушењето на дневна основа исто така се поврзуваат со лошото расположение само кај девојчињата, додека високоризичното консумирање алкохол е поврзано само со лошото расположение кај момчињата.
Што се однесува до променливите на социјалната изложеност, забележана е поголема преваленца на лошо расположение и кај момчињата и кај девојчињата од обесправени социо-економски средини. Пониски оценки, ангажирање во проблематична употреба на мобилни телефони и искусување на малтретирање се други поврзани фактори кои се чини дека немаат никакви поврзани родови разлики. Сепак, повеќето родови разлики во распространетоста на лошото расположение се должат на искуството на сексуално насилство.
Според авторите, овие резултати можат да бидат корисни за усвојување превентивни мерки и идентификување на проблемите и симптомите пред да се влошат или да станат хронични и да се променат од лошо расположение до посериозни нарушувања, како што се анксиозност или депресија. „Сега можеме да ја утврдиме моменталната состојба во однос на менталното здравје на адолесцентите и да видиме кои фактори се поврзани со тоа, а тоа значи дека можеме да размислиме и да спроведеме превентивни мерки насочени кон подобрување на менталното здравје на оваа група, кои се многу посеопфатни и имаат поголемо влијание“, рече Гонзалес Касалс.
Според истражувачите, примерокот е многу разновиден поради карактеристиките на територијата, бидејќи учествувале адолесценти од големите градови како Манреса и Игуалада, како и други од помалите градови. „Ова значи дека можеме да имаме груба претстава за тоа што се случува кај другите популации и да ги екстраполираме резултатите од оваа студија на остатокот од каталонската адолесцентна популација“, рече Гонзалес Касал, истовремено предупредувајќи дека ова однесување може да се разликува во големите градови како Барселона. каде што постојат значителни разлики меѓу населбите и социо-економските нивоа.
Податоците за ова истражување беа собрани во текот на академската 2019/2020 година, се додека заклучувањето на COVID-19 не доведе до прекин на теренската работа. Бидејќи се чини дека пандемијата имаше јасно влијание врз менталното здравје на адолесцентите, тимот на Epi4Health моментално ги анализира податоците од вториот круг на проектот DESKcohort (собран во академската 2021/2022 година), со цел детално да ги утврди промените во менталното здравје на оваа група како резултат на пандемијата. Тимот исто така има за цел да утврди дали урбаните или руралните средини имаат влијание, со цел да се наведат конкретни активности или превентивни интервенции кои се уште попрецизни.
Повеќе информации:
Хелена Гонзалес-Касалс и други, Родови нееднаквости во распространетоста на лошо расположение и сродни фактори кај школуваните адолесценти во текот на учебната 2019-2020 година: DESKcohort проект, весник на афективни нарушувања (2023). DOI: 10.1016/j.jad.2023.04.058
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview