Итни случаи:  

Повикај доктор

И покрај годините на истражување, дискусии и застапување во врска со негувањето на развојот на децата преку здрава исхрана и активно живеење, има многу малку на патот за напредок – зашеќерените пијалоци сè уште се рекламираат многу, има скриена сол и шеќер во храната, а повеќето деца трошат повеќе време пред екраните отколку надвор.Време е да престане муабетот, и да се преземат ефективни интервенции.
Зошто? Бидејќи поттикнувањето на растот, развојот, здравјето и благосостојбата на децата е глобален приоритет, а периодот на раното детство претставува критичен прозорец за влијание врз животните траектории.
Формираните години од зачнувањето до петтата година (исто така познати како првите 2000-ти денови) обезбедуваат повеќекратни „моменти“ на детето и на неговото семејство да воспостават и зајакнат здрав начин на живот што може да опстојува во текот на детството и во адолесценцијата и зрелата возраст.
Неодамна, д-р. семејства. Неодамна објавивме документ за политики во списанието „Здравје и социјална грижа во заедницата“.
Нашата цел на сојузот е усогласена со Агендата за одржлив развој од 2030 година – објавена од Обединетите нации во 2015 година – со цел сите деца да имаат најдобар почеток во животот, без разлика каде се родени, нивната етничка припадност и културно наследство.
За жал, извршувањето на оваа цел беше замолчено во секторите на заедницата, здравството и образованието во различни земји и региони, што доведе до скршена реакција во најдобар случај, при што многу семејства и нивните деца паднаа низ пукнатините.
Од суштинско значење за постигнување најдобар почеток во животот за сите деца е фокусот на поддршката на семејствата да го негуваат растот и развојот на нивните мали деца преку здрава исхрана и активно живеење во контекст на одговорно згрижување, безбедност и сигурност и можности за рано учење.
Во серијата на Лансет од 2017 година за Напредување на раниот детски развој, отсуството на грижа за негување беше идентификувано како примарна причина зошто децата не напредуваат. Ова е често резултат на структурна неповолност, а не на индивидуален избор, што ја зајакнува потребата да се одговори на основните социјални и физички услови кои ги спречуваат родителите и семејствата да обезбедат грижа за негување.
Влијанието на СОВИД-19
На глобално ниво, пандемијата COVID-19 ги ​​изложи и ги истакна структурните двигатели на здравствените нееднаквости и ги влоши постојните социјални ранливости.
Како таква, потребата да се прават работите поинаку сега е итна. Овде се наоѓа прозорец на можност за сите влади да ја олеснат колективната акција преку кодизајнирање и испорака на програми и услуги кои ги поттикнуваат силите и издржливоста на децата, семејствата и заедниците во првите 2000 дена.
Развојот на иницијативи во активни консултации и ангажман со заедницата ќе обезбеди тие да се релевантни за потребите на целната популација.
Исто така, препорачуваме сите влади да инвестираат финансиски за да ја подобрат сиромаштијата, нееднаквоста во приходите и несигурноста во храната поврзани со расната нееднаквост, и дека мора да го трансформираме начинот на кој работиме заедно за подобри резултати на децата.
Алијансата ги обединува најдобрите светски умови во областа на растот на детето (оперативно како здраво зголемување на телесната тежина од раѓање до петгодишна возраст) и развојот и науката за имплементација.
Наместо да знаеме само „што“ за детската неповолност, ние исто така треба да знаеме „како“ најдобро да работиме заедно за да го поддржиме раниот раст и развој на детето.
Работејќи кон холистички пристап
Да се ​​знае како најдобро да се работи заедно нужно значи разбирање како здравствените, социјалните услуги/заедничките услуги и образовните организации за раното детство можат да напредуваат и да обезбедат холистички, личност-центриран пристап за поддршка и овозможување на родителите да го негуваат развојот на своите деца преку здрава исхрана и активно живеење во колаборативен, мултисекторски начин.
Ова се секторите кои имаат најмногу контакт со децата и семејствата од бременоста до петгодишна возраст. За да се постигне оваа колективна акција, потребна ни е промена на системите поттикната од напредна, теоретски информирана наука за имплементација.
Со цел да ги уништиме силосите и да понудиме покоординиран пристап, тврдиме дека негувањето на развојот на децата преку здрава исхрана и активно живеење во контекст на одговорна емоционална поддршка, безбедност и рано учење мора да се случи преку мултисекторски соработки кои поттикнуваат позитивен развој. траектории со ублажување на неволјите кога е потребно.
И ние тврдиме дека сега е времето да се делува искрено и ефективно, да се осигураме дека сите деца имаат најдобар почеток во животот.
Студијата е објавена во списанието Health & Social Care in the Community.
Серијата Lancet: nurturing-care.org/lancet-adva … om-science-to-scale/.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview