Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Грејс Мело, Пурја Вализаде и Родолфо М. Најга Џуниор, Разговорот
И покрај зголемената сиромаштија и невработеноста забележани кога започна пандемијата COVID-19, многу деца со ниски приходи во САД не доживеаја пад на нивното емоционално и ментално здравје, откривме во една нова студија.
Посебно ги разгледавме децата чии семејства учествуваа во Програмата за дополнителна исхрана – попозната како SNAP – владината програма која им помага на Американците со ниски приходи да си дозволат храна.
Владата почна да ги зајакнува придобивките од SNAP на почетокот на 2020 година за да помогне да се компензира несигурноста во храната предизвикана од пандемијата за семејствата учесници, кои сега брои околу 41 милион.
Како резултат на тоа, семејствата добиваа дополнителни 95 американски долари или повеќе месечно за намирници за да ги заменат оброците што им недостасуваа на децата во училиштата што беа затворени. Некои правила за подобност беа олабавени за да се прошири опсегот на програмата и за прв пат луѓето можеа да купуваат намирници преку Интернет со нивните придобивки од SNAP.
За да дознаеме дали овие дополнителни придобивки влијаат на менталното и емоционалното здравје на децата, анализиравме петгодишни податоци собрани од Националното истражување за здравјето на децата на 30.748 семејства со ниски приходи со деца на возраст од 6 до 17 години. Податоците, кои ги опфатија и двете семејства кои добиваа и не добиваа бенефиции од SNAP, ги опфатија четирите години пред пандемијата, како и 2020 година.
Помеѓу 8.680 семејства кои добиваат SNAP бенефиции во овој период, 38% имале најмалку едно дете со проблеми како што се ментални, емоционални, развојни или бихејвиорални здравствени проблеми дијагностицирани од лекар – вклучувајќи анксиозност и депресија.
За да процениме дали привремено проширените бенефиции имаа влијание врз овие деца, спроведовме анализа „разлика во разликите“: ги споредивме податоците во врска со децата чии семејства се запишаа во програмата SNAP со текот на времето со деца чии семејства не ги добиваа тие бенефиции. Дополнително, го разгледавме потенцијалното влијание на неколку фактори кои би можеле да играат улога, како што е менталното здравје на родителите.
Откривме дека децата во семејствата кои добиваат бенефиции од SNAP во 2020 година, генерално не доживеале никаква промена во нивното ментално или емоционално здравје во споредба со претходните години, и покрај големиот стрес од пандемијата.
Типично, децата со ниски приходи се повеќе изложени на ризик од развој на ментално здравје или емоционални проблеми, во споредба со децата со високи примања. Нашата студија додава на претходните докази дека придобивките од SNAP можат да го намалат тој ризик со намалување на психолошкиот стрес и подобрување на безбедноста на храната.
Додека дополнителните придобивки од SNAP од 2020 година го заштитија менталното и емоционалното здравје на децата, тие не го подобрија. Ова сугерира дека всушност намалувањето на несигурноста во храната за семејствата со ниски приходи би барало дополнителни чекори.
Во март 2023 година, федералната влада стави крај на проширувањето на SNAP од ерата на пандемијата во 35 држави и територии кои сè уште не ги вратија назад. Бидејќи инфлацијата ги зголеми трошоците за намирници за 11,4% во 2022 година, веруваме дека губењето на овие придобивки ја загрозува благосостојбата на милиони семејства.
Сега ги проучуваме ефектите од промените поврзани со пандемијата на Специјалната програма за дополнителна исхрана за жени, доенчиња и деца, попозната како WIC.
Гледаме, на пример, како проширувањето на придобивките од WIC за покривање на конзервирано, замрзнато и сушено овошје и зеленчук, покрај свежите производи, влијаело на куповното однесување на семејствата со ниски приходи. Нашиот тим за ова истражување вклучува и научници за јавно здравје и исхрана, Александра Мекмилан Урибе и Елизабет Рацин.
Кога ја направивме нашата студија, податоците од годините по 2020 година сè уште не беа достапни, така што не можевме да го истражиме потенцијалното влијание на последователните промени поврзани со пандемијата на придобивките од SNAP. Имено, во 2021 година, федералната влада ги зголеми максималните нивоа на бенефиции за 15% и ги продолжи дополнителните 95 долари или повеќе во месечната помош за храна за домаќинствата со најниски приходи.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview