Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Квинсленд
Студијата на Универзитетот во Квинсленд покажа дека постојаното изложување на детето на насилство од интимни партнери (IPV) ги става на поголем ризик од проблеми во однесувањето.
IPV е модел на однесување меѓу возрасните кој вклучува физичко, сексуално, психичко насилство и закани за насилство кои можат да имаат негативно влијание врз децата кои се сведоци на тоа.
Д-р Катрина Мос од Училиштето за јавно здравје на UQ рече дека истражувачите ги испитувале искуствата со IPV на 2.163 мајки родени помеѓу 1973-1978 година користејќи податоци од Австралиската надолжна студија за здравјето на жените (ALSWH). Трудот е објавен во Journal of Interpersonal Violence.
„Гледавме три временски точки, пред зачнувањето, кога нивното дете наполни една година и повторно кога детето имаше 4 години“, рече д-р Мос.
„Потоа ги поврзавме извештаите за проблеми во однесувањето на децата со 3.697 осумгодишни деца кои покажаа дека 32% биле изложени на IPV, а од нив, 45% биле постојано изложени“.
Студијата покажа дека бројот на изложеност е поважен отколку кога се случил во животот на детето, при што ризикот од проблеми со однесувањето се зголемува во секоја прилика.
„Јасно е дека изложеноста на IPV е лоша за детето во секое време, но полошо е колку повеќе пати се случува“, рече д-р Мос.
„Исто така, откривме дека средното детство, помеѓу 3 и 6 години, беше критично време за интернализирање на проблемите кај момчињата кои беа особено ранливи на изложеност на IPV во тој период.
Помеѓу 30% и 50% од жените и 25% од децата во Австралија ќе доживеат IPV.
Д-р Мос рече дека до две третини од децата изложени на тоа ќе имаат послаби резултати од нивните врсници.
„Тоа може да предизвика проблеми во однесувањето кај децата, кои може да се интернализираат преку анксиозност, страв, депресија и повлекување или да се екстернализираат со агресија, хиперактивност, импулсивност, употреба на дрога и проблеми со вниманието“, рече д-р Мос.
„Проблемното однесување во раното детство може да воспостави лоши развојни патишта кои водат до агресија во средното детство и криминал во адолесценцијата.
„Колку побрзо откриеме IPV и интервенираме, толку подобро е за децата и родителите. Намалувањето на времетраењето на изложеноста на детето на IPV ќе ги намали негативните влијанија врз нивното однесување“.
Повеќе информации:
Катрина М. Мос и други, Дали е важно времето? Асоцијации помеѓу насилството од интимни партнери низ текот на раниот живот и интернализирањето и екстернализирањето на однесувањето кај децата, весник за интерперсонално насилство (2023). DOI: 10.1177/08862605231174505
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview