Итни случаи:  

Повикај доктор

Постојат штетни асоцијации помеѓу долготрајната изложеност на загаден воздух и зголемениот ризик за депресија доцна, според студијата објавена на интернет на 10 февруари во JAMA Network Open. Xinye Qiu, д-р, од Харвард Т.Х. Факултетот за јавно здравје Чан во Бостон и неговите колеги спроведоа студија за надолжна група заснована на популација, во која беа вклучени запишани во американскиот Медикер на возраст постари од 64 години. По петгодишен период на испуштање при влезот, следени се 8.907.422 уникатни индивидуи (средна возраст по период на испуштање, 73,7 години) во текот на 2005 до 2016 година, придонесувајќи за 1.526.690 дијагнози на депресија со доцна појава.
Истражувачите откриле дека врз основа на моделот на тризагадувачи, секое зголемување од 5 единици на долгорочната просечна изложеност на фини честички, азот диоксид и озон е поврзано со прилагоден процентен пораст од 0,91, 0,61 и 2,13 проценти во ризикот од депресија. соодветно. Меѓу субпопулациите, истражувачите забележаа хетерогеност на големината на ефектот според коморбидитетната состојба и контекстуалните позадини на соседството.
„Се надеваме дека оваа студија може да ги инспирира истражувачите дополнително да ги разгледаат можните фактори на ризик од животната средина (како што се загадувањето на воздухот и животната средина) за спречување на геријатриска депресија, подобро да ја разберат болеста што се движи напред и да ја подобрат испораката на услуги за ментално здравје меѓу постари возрасни“, пишуваат авторите.
Еден автор е стручен сведок на американското Министерство за правда во случај што вклучува прекршување на Законот за чист воздух.
Повеќе информации:
Xinye Qiu и сор., Здружение за долгорочна изложеност на загадување на воздухот со доцна депресија кај постарите возрасни лица во САД, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.53668

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview