Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Elsevier
Помеѓу речиси 10 милиони американски новороденчиња родени помеѓу 2016 и 2018 година, доените бебиња имале 33% помали шанси да умрат во пост-перинаталниот период (7-364 ден) отколку доенчињата кои не биле доени, објави новото истражување во Американскиот журнал за превентивна медицина. Наодите се надоврзуваат на претходните американски истражувања со помали збирки на податоци, кои ја документираа поврзаноста помеѓу започнувањето на доењето и намалувањето на пост-перинаталната смртност на новороденчињата за опсег од 19% до 26%.
Водечкиот истражувач Julie L. Ware, MD, MPH, Одделот за општа и педијатрија во заедницата, Одделот за педијатрија, Детскиот центар за медицина за доење во Синсинати, рече: „Врз основа на овие податоци, постојат јасни докази дека доењето дава заштитна придобивка во текот на првата година од животот и е силно поврзано со намалена пост-смртност.
Д-р Вер истакна дека наодите сугерираат дека постои можност за промовирање, заштита и поддршка на доењето како клучна компонента во сеопфатните иницијативи за намалување на смртноста кај доенчињата во регионите и државите низ САД.
Со помош на Националниот центар за здравствена статистика на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), податоците од извод од матичната книга на родените за новороденчиња во САД родени од 2016 до 2018 година беа поврзани со смртни случаи на доенчиња до една година по раѓањето. Беше спроведена анализа за да се покаже дали започнувањето на доењето, како што е забележано во изводот на родените (практика усвоена од сите држави во 2016 година), е поврзано со пост-перинатална смрт на доенчиња, земајќи ги предвид факторите како што се возраста на мајката, образованието, расата и етничката припадност и географската локација.
Доењето е признаено од Светската здравствена организација, Американската академија за педијатрија и другите власти како претпочитана нормативна исхрана за доенчињата, и двете препорачуваат семејствата да ги дојат своите доенчиња исклучиво 6 месеци, продолжувајќи со додавање на дополнителна храна најмалку во првите 2 години од животот.
Овие организации сметаат дека доењето е императив на јавното здравје со многу краткорочни и долгорочни подобрени здравствени исходи и за мајката и за детето, вклучително и значително намалување на смртноста на новороденчињата од сите причини и специфична заштита од синдромот на ненадејна смрт на доенчиња и некротизирачки ентероколитис кај недоносените бебиња. И покрај овие препораки, стапките за започнување, ексклузивност и продолжување на доењето во САД не ги исполнуваат целите на доењето, особено кај одредени расни и етнички популации и во некои географски региони.
Ко-истражувачот Ардит Мороу, д-р, Медицинскиот колеџ на Универзитетот во Синсинати, изјави дека „Иако доењето е широко препорачано, сепак, некои можеби сè уште сметаат дека е од помала важност. Се надеваме дека нашите наоди ќе го променат наративот. Човечкото млеко е преполно со заштитни молекули и доењето нуди значителна заштита“.
Решавањето на разликите во доењето може да го подобри здравјето на мајките и нивните бебиња и да помогне во намалувањето на негативните исходи. Иако повеќето држави се залагаат за промоција, заштита и активности за поддршка на доењето, анализата на поврзаноста помеѓу доењето и смртноста на доенчињата претходно не беше спроведена на државно и регионално ниво. За таа цел, истражителите спроведоа регионална и анализа од држава по држава.
Ко-истражувачот Аимин Чен, д-р, Одделот за биостатистика, епидемиологија и информатика, Медицинскиот факултет Перелман, Универзитетот во Пенсилванија, објасни: „Откривме дека ефектот е очигледен низ САД, но со регионални варијации, кои се движат од 44% во североисточниот и средниот дел на дојката 1% во Атлантикот. иницијацијата за уредување е најниска“.
„Иако постојат регионални и државни варијации во големината на поврзаноста помеѓу доењето и смртноста на доенчињата, постоеше извонредна конзистентност на намален ризик. Заедно со постоечката литература, нашите податоци сугерираат дека промоцијата и поддршката на доењето може да биде ефикасна стратегија за да помогне во намалувањето на смртноста на доенчињата во САД“.
Д-р Вер резимираше: „Доењето спасува животи. Август е национален месец на доењето. Ајде да направиме се што можеме за да ги поддржиме семејствата кои дојат и да го подобриме здравјето на нашата нација“.
Повеќе информации:
Џули Л. Вер и соработници, Асоцијации помеѓу доење и пост-перинатална смрт на новороденчиња во САД, Американски весник за превентивна медицина (2023). DOI: 10.1016/j.amepre.2023.05.015
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview