Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Amy Brown, The Conversation
Неодамна објавеното истражување открило врска помеѓу доењето подолго и повисоки оценки GCSE.
Знаеме од претходните истражувања дека кај цела популација, доењето може да помогне во поддршката на здравјето и развојот. Бебињата кои се доени имаат статистички помали шанси да развијат одредени здравствени проблеми или – како во оваа студија – малку поголема веројатност да добијат повисоки оценки. Но, клучната фраза е „веројатно“.
Ниту едно истражување никогаш не покажало дека бебето кое не е доено ќе добие болест, или дека бебето што е доено нема да добие болест. Но, ваквата нијанса може да исчезне од насловите, како оние видени кога беше објавена оваа студија. Исто така, може да се признае дека развојот на детето е секогаш покомплексен од тоа дали бебето е доено или не, бидејќи повеќе фактори влијаат на нашето здравје.
Ова е јасно од самата истражувачка студија. Откриено е дека околу еден од шест студенти во студијата постигнале високи резултати по математика и англиски јазик. Во рамките на тоа, кога ќе се земат предвид факторите како што се образованието на мајките и социјалната класа, бебињата кои биле доени 12 месеци или повеќе имале околу една третина поголема веројатност да постигнат врвна оценка по математика и англиски јазик отколку оние кои никогаш не биле доени.
Имајќи предвид дека само малцинство постигна врвни оценки, ова се преведува на мала зголемена шанса за врвни оценки кај бебињата кои се доени една година или повеќе. Податоците за пократко времетраење или други исходи, како што се поминување на пет или повеќе GCSE, беа помалку убедливи.
Значи, повеќето деца не добија врвна оценка, сепак беа хранети. Некои бебиња кои никогаш не биле доени постигнале врвни оценки.
На индивидуално ниво, штом ќе земете во предвид и други фактори кои би можеле да влијаат на оценките, но не може да се измерат во студија како оваа – нештата што се надвор од наша контрола, како што се генетиката, среќата и колку е тешко еден тинејџер да избере да ревидира – разликата ќе најверојатно е уште помал. Секако не на ниво кое би требало да предизвика загриженост ако го читате ова како родител чие бебе не може да се дои.
Иако би било погрешно да се подразбира дека доењето никогаш не игра улога, поверојатно е дека тоа игра улога заедно со многу други важни фактори.
Велејќи го тоа, студиите кои покажуваат мало зголемување како ова се важни, бидејќи тие би можеле да ги убедат владите и другите организации дека вреди да се инвестира во поддршката за доење. Имаше постојан неуспех во разбирањето и поддршката на сите аспекти на хранењето на доенчињата.
Самата студија е добро спроведена и ги истакнува сопствените ограничувања. Но, тоа доведе до мноштво наслови на вести во кои се наведува дека децата што дојат се подобри на училиште – и ги повикуваат мајките да дојат за да ги подобрат оценките на нивните деца.
Медиумското толкување повторно ги разгори чувствата на тага и гнев кај оние кои се чувствуваат изневерени од огромниот недостаток на инвестиции во хранењето на доенчињата. Одговорот беше жесток.
За жените кои сакаат да дојат, написите од вести како оние што ја објавија новата студија не даваат многу за да ги поддржат родителите да го сторат тоа. Истражувањето за хранење доенчиња од 2010 година покажа дека околу една третина од жените кои почнале да дојат целосно престанале во првите шест недели. Четири од пет би сакале да продолжат подолго.
Каква корист е да знаете дека доењето може потенцијално да ги подобри образовните резултати на вашето дете ако недостасува поддршката што ви треба за тоа?
Многу жени застануваат од причини надвор од нивна контрола, како што се тешкотии при пристап до поддршка за да го постават своето бебе без болка, компликации како што се врзување на јазикот, конфликтни совети, исцрпеност, здравствени причини или проблеми со снабдувањето со млеко.
Други се чувствуваат под притисок да престанат со семејството, имаат предизвици со враќањето на работа или се чувствуваат критикувани кога се хранат во јавност. Некои не можат да дојат поради здравствени компликации што значи дека продолжувањето на доењето не би довело до оптимални резултати за нив.
Би можел да наведам сто причини зошто жените престануваат или не дојат – но незнаењето дека доењето би можело, на ниво на популација, малку да ги зголеми резултатите од GCSE на нивното дете, не би било една од нив.
Исто така, важно е да се земе предвид зошто доењето може да биде важно за жените. Во моето истражување, жените им зборуваа за важноста на доењето затоа што нивното бебе било предвремено или лошо, поради културни или религиозни причини или претпочитаат да се грижат за своето бебе на одреден начин. Едноставна желба нивното тело да работи како што тие се надевале.
Многумина не можат да го кажат тоа со зборови. Кога доењето не функционира, жените може да се чувствуваат како да губат многу повеќе од хипотетичките идни добри оценки. Не се работи за оценки за GCSE, туку за скршени очекувања, за врзување поради недостаток на ветена поддршка, случајни проценки за вашите одлуки или отфрлање на тоа колку доењето ви е важно. Нашиот главен фокус треба да биде да се осигураме дека сите новопечени родители ја добиваат поддршката што им е потребна сега во навигацијата во грижата за своето бебе.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview