Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Diabetologia
Новото истражување претставено на Годишниот состанок на Европската асоцијација за проучување на дијабетес (EASD) во Хамбург, Германија (2-6 октомври) ги поврза детската формула и раното воведување на газирани пијалоци со повисоки нивоа на телесните масти подоцна во детството.
Младите кои биле доени најмалку шест месеци или подолго имале помал процент на телесни масти до деветтата година во споредба со оние кои не примале мајчино млеко шест месеци (група која вклучува деца кои никогаш не биле доени или добиле мајчино млеко помалку од шест месеци).
Децата на кои не им давале газиран пијалок пред 18 месеци исто така имале помала масна маса на деветгодишна возраст.
Откритието ја поддржува теоријата дека начинот на кој детето се храни во повој може да биде поврзан со нивната подложност на дебелина подоцна во животот.
„Бројни претходни студии ја испитуваа врската помеѓу хранењето на доенчињата и ризикот од прекумерна тежина или дебелина врз основа на индексот на телесна маса (BMI)“, вели водечкиот истражувач Кетрин Коен, од медицинскиот кампус Аншутц на Универзитетот во Колорадо, Аурора, САД. „Сепак, БМИ е груба мерка за маснотија во детството. Во оваа студија, имавме за цел да го прошириме ова претходно истражување со испитување на асоцијациите на практиките за хранење на доенчињата со попрецизна мерка за детска маснотија (процентна масна маса).
Д-р. Мајките имале просечна возраст од 29 години при регрутирање, 51% од доенчињата биле момчиња.
На интервјуа кога нивните потомци имаа шест и 18 месеци, мајките беа прашани за практиките на хранење, вклучително времетраењето и ексклузивноста на доењето наспроти хранењето со вештачко хранење и возраста кога нивните деца беа запознаени со дополнителна храна, термин кој опфаќа цврсти материи/која било течност. отколку мајчиното млеко или формулата.
Истражувачите потоа ги групираа доенчињата според времетраењето на доењето (шест месеци или повеќе наспроти помалку од шест месеци); возраст во која нивното бебе било запознаено со дополнителна храна (на или пред четири месеци или пет месеци и повеќе); возраст на која биле запознаени со сода (18 месеци или повеќе наспроти помалку од 18 месеци).
Повеќе од половина од доенчињата (65%) биле доени најмалку шест месеци, 73% биле запознаени со дополнителна храна на пет месеци или постари, а 86% биле запознаени со газиран пијалок по 18 месеци.
Процентуалната масна маса (пропорција од вкупната тежина што може да се припише на телесните масти) беше проценета двапати. При првото оценување (средна возраст од пет години) таа во просек изнесуваше 19,7%. При второто оценување (средна возраст од девет години) таа во просек изнесуваше 18,1%.
Моделите на хранење на доенчињата не беа поврзани со разликите во телесните масти на возраст од пет години.
Сепак, пократкото времетраење на доењето и почетокот на воведувањето на сода беа поврзани со побрзо зголемување на телесните масти во текот на двете посети во детството и, на тој начин, поголем процент на телесните масти на возраст од девет години.
Доенчињата кои биле доени помалку од шест месеци имале 3,5% повеќе телесни масти, во просек, на деветгодишна возраст од оние кои биле доени шест месеци или повеќе.
Д-р. влијанието на човечкото млеко врз микробиомот на доенчето, исто така, се истражува како потенцијални биолошки ефекти“.
Анализата, исто така, покажа дека доенчињата биле запознаени со газиран пијалок пред 18-месечна возраст имаат околу 7,8% повеќе телесни масти, во просек, на деветгодишна возраст, отколку оние кои првпат пробале сода на 18 месеци или постари.
Конечно, авторите исто така тестирале дали ефектот од раното внесување на сода се разликува во зависност од тоа дали биле доени најмалку шест месеци. Тие откриле дека поврзаноста на рано внесување сода со стапката на промена на процентот на масна маса во детството била слична, но малку посилна, кај децата кои биле доени помалку од шест месеци (+1,87% телесни масти годишно) отколку кај оние кои биле доени шест месеци или повеќе (+1,49% телесни масти годишно).
Возраста на детето при воведувањето на дополнителна храна не била силно поврзана со процентот на масна маса во детството.
Сите резултати беа приспособени за пол, етничка припадност, возраст на мајката, образование, приход, паритет, БМИ пред бременоста и родилна тежина.
Авторите на студијата заклучуваат: „Начинот на хранење на доенчињата, особено пократкото времетраење на доењето, раното внесување сода и нивниот заеднички ефект, може да влијаат на нивото на телесните масти подоцна во детството“.
Д-р. хранлива вредност во оваа ранлива животна фаза.
„Се разбира, потребни се дополнителни студии за да се потврди дали нашите резултати можат да се генерализираат и за другите популации.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview