Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Копенхаген
Децата често се доживуваат како егоцентрични – и тоа не без добра причина. На пример, добро е документирано дека 3-годишните деца користат само сопствена перспектива кога предвидуваат туѓи постапки. Исто така, на возрасните им е тешко да го игнорираат своето кога сочувствуваат со другите луѓе. Нашите егоцентрични тенденции продолжуваат во текот на нашиот живот.
Меѓутоа, приказната е поинаква кога се во прашање доенчињата. Ова е прикажано во новиот истражувачки проект на Универзитетот во Копенхаген, каде што истражувачите ја проучувале способноста на доенчињата на возраст од 8 и 12 месеци да ја запомнат локацијата на предметот во движење.
Целта на проектот беше да се тестира теоријата дека во раното детство постои таканаречена алтерцентрична пристрасност: доенчето повеќе им верува на туѓите набљудувања отколку на нивните. Студијата, насловена како „Почетна, но во повлекување алтерцентрична пристрасност во меморијата на превербалните доенчиња“, е објавена во списанието Proceedings of the Royal Society B.
Прво, истражувачите истражувале дали доенчињата на возраст од 8 месеци можат да се сетат на локацијата на објектот ако тој се премести од една скриена локација на друга. За да го направат ова, истражувачите користеле анимација на која се прикажува подвижна лента или рака која ја движи топката зад еден екран, а потоа зад друг екран.
„Кога потоа ќе ја откриеме едната локација како празна, децата подолго гледаат на местото каде што треба да биде топката. Ова ни покажува дека децата имаат сеќавање каде се преселил предметот“, вели Велисар Манеа, постдоктор на Одделот за психологија. , кој го предводеше истражувачкиот проект.
За да истражат како вниманието на другите влијае на меморијата на доенчињата, истражувачите потоа спроведоа експеримент во кој анимиран човечки лик исто така го следеше движењето на топката.
„Додека топката се транспортира до првата локација, анимираниот лик гледа во топката. Потоа го покриваме ликот и доенчињата остануваат сами да го гледаат движењето на топката до втората локација“, објаснува Манеа. „Како што беше предвидено, бебињата очекуваа да ја видат топката на првата локација, иако видоа дека се преместува на втората локација.
Истражувачкиот тим спроведе контролен експеримент каде анимираниот агент ја следи локацијата на топката од почеток до крај.
„На наше изненадување, доенчињата подеднакво гледаа на двете откриени локации во овој експеримент. Уште еднаш, 8-месечните деца веројатно ја очекуваа топката на двете локации, бидејќи агентот присуствуваше на двете“, вели Манеа.
Но, кога детето почнува да им верува на сопствените набљудувања? Истражувачкиот тим го истражувал ова прашање спроведувајќи слични експерименти со 12-месечни деца.
„За разлика од 8-месечните деца, 12-месечните деца можеа да се сетат на последната позиција на топката во експериментот, каде што агентот ја виде и конечната локација“, вели Манеа.
Спротивно на тоа, кога агентот ја видел топката само на првото место за криење, но бебињата сами го виделе префрлањето до крајната локација, тие подеднакво гледале на двете места.
„Ова сугерира дека 12-месечните деца се во преодна фаза, каде што некои доенчиња се помалку погодени од перспективата на другите, додека други се сè уште под силно влијание“, вели Манеа.
Значи, зошто меморијата на доенчето е изградена за првично да се потпира повеќе на набљудувањата на луѓето што го опкружуваат – а потоа подоцна да стане понезависна?
„Сметаме дека алтерцентричната пристрасност го олеснува учењето на детето во единствен период од животот кога моторната незрелост ја ограничува интеракцијата на доенчето со околината“, сугерира Манеа.
Повеќе информации:
Велисар Манеа и сор., Почетна, но повлекувачка алтерцентрична пристрасност во меморијата на превербалните доенчиња, Зборник на трудови на Кралското друштво Б: Биолошки науки (2023). DOI: 10.1098/rspb.2023.0738
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview