Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Rebecca Cooper, University of Melbourne
За многу деца, периодот помеѓу детството и раната адолесценција може да биде тежок.
Овој преоден период е познат како „пред-адолесценција“ и може да биде ранливо време за развој на проблеми со менталното здравје, како анксиозност и депресија.
На многу од нашите млади адолесценти им е потребна поддршка за да се движат во овој пат додека се развиваат. Подобрувањето на однесувањето на една млада личност за спиење може да биде една алатка за да се направи ова.
Соодветниот, квалитетен сон е од клучно значење за менталното здравје и благосостојбата на сите – од детството до староста. Од друга страна, доживувањето проблеми со спиењето, како несоница, повторливи кошмари и проблеми со дишењето за време на спиењето се поврзани со полошо ментално здравје.
Во нашата студија, објавена неодамна во JAMA Psychiatry, сакавме да ја разбереме улогата на низа проблеми со спиењето врз емоционалната и бихејвиоралната благосостојба на предадолесцентите.
Ги анализиравме податоците од лонгитудиналната студија на повеќе од 10.000 деца и нивните родители или старатели, која ги проценуваше децата на возраст од 9 до 11 години и повторно две години подоцна, кога тие беа на возраст од 11 до 13 години.
Родителите и старателите беа прашани за типичните шеми на спиење на нивното дете, проблемите со спиењето и какви било промени во спиењето, како и за сите емоционални и бихејвиорални проблеми што ги доживуваат.
Во пред-адолесценцијата, поединците биле категоризирани во групи за спиење врз основа на видот и сериозноста на проблемите со спиењето што ги доживеале.
На пример, еден од четири предадолесценти доживеале многу ниски нивоа на нарушување на спиењето, додека мнозинството (околу два од пет предадолесценти, или 42%) доживеале умерени нивоа на низа проблеми.
Едно малцинство доживеа потешкотии конкретно во заспивањето и останувањето во сон во текот на ноќта (околу еден од седум, или 16%), или високи нивоа на проблеми воопшто (17%).
Овие групи се разликуваат по нивоата на емоционални и бихејвиорални тешкотии што ги доживуваат – оние со потешки проблеми со спиењето пријавиле поголеми емоционални и бихејвиорални тешкотии.
Овие проблеми се движат од повлекување и вознемиреност до случаи на агресија и прекршување на правилата.
Кога адолесцентите беа проценети две години подоцна, имаше забележителна промена во преваленцата на проблеми со спиењето кои ги доживуваат адолесцентите во целина.
Бројот на млади тинејџери кои имаат потешкотии конкретно да заспијат сега сочинува една третина од примерокот и една третина доживеа ниски нивоа на проблеми.
Спротивно на тоа, секој петти доживеал умерено ниво на „мешани“ проблеми (намалување од 42%).
За повеќето млади адолесценти, нивниот режим на спиење не се променил во овој преоден период. Сепак, мал дел од адолесцентите покажале подобрувања или влошување на нивниот сон.
Имено, кога адолесцентите доживеале зголемување на нивните проблеми со спиењето, тие исто така доживеале зголемување и на емоционалните и на проблемите во однесувањето.
Овој ефект беше многу посилен кај емоционалните проблеми (како чувство на анксиозност или депресивно расположение), нагласувајќи ја важноста од добар ноќен сон за емоционалната благосостојба на адолесцентите.
Кога проблемите со спиењето на адолесцентите се подобрија, се подобри и нивното ментално здравје.
Нашите наоди покажуваат дека лекувањето на проблемите со спиењето може да биде ефикасен начин за подобрување на симптомите на менталното здравје кај младите тинејџери и ја нагласува важноста на добриот сон за нивната ментална благосостојба и може да има долготрајни придобивки во текот на адолесценцијата и пошироко.
Студиите од доенчиња до постари лица ги покажуваат придобивките од здрав сон за ментална и емоционална благосостојба и може да помогне да се обезбеди заштита од низа ментални нарушувања.
Други истражувања покажуваат дека добриот сон го поддржува физичкото здравје, училишните перформанси и сознанието и може да го намали ризичното однесување како што се употребата на опасни супстанции и возењето под дејство.
Добриот сон, исто така, може да се моделира – истражувањата покажуваат дека во семејствата каде родителите спијат добро, тинејџерите исто така имаат поголема веројатност да спијат добро.
Како родител или старател, постојат практични начини за поддршка на моделите на спиење кај младите адолесценти:
Нашата студија сугерира дека обезбедувањето и поддршката на добрите навики за спиење кај пред тинејџерите ќе продолжи да им користи на нивното ментално здравје и благосостојба додека тие растат во тинејџери и млади луѓе.
Значи, вреди да се каже „не“ на тие дополнителни 15 минути на нивните телефони или „уште само пет минути“ ТВ, за да се обезбеди добар сон на вашите млади.
Повеќе информации:
Ребека Купер и други, Асоцијации на промени во спиењето и емоционални и проблеми во однесувањето од доцно детство до рана адолесценција, JAMA психијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2023.0379
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview