Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Луиза Хофман, Здружение на германски истражувачки центри Хелмхолц
Предвремено родените бебиња често се борат со дишењето и бараат вентилаторна поддршка и терапија со кислород. За жал, ова може да доведе до оштетување на белите дробови што резултира со доживотни последици и хронични заболувања.
Тимот на д-р Ен Хилгендорф од Хелмхолц Минхен и Универзитетската болница ЛМУ развија неинвазивен метод без потреба од седација користејќи МР снимка за откривање на раните знаци на васкуларно заболување поврзано со хронично белодробно оштетување кај недоносените доенчиња, нудејќи нови начини за раслојување на ризикот и потенцијална превенција на компликации подоцна во животот. Студијата сега е објавена во European Respiratory Journal.
Бронхопулмоналната дисплазија (БПД), форма на хронично белодробно заболување кое ги погодува новородените бебиња, е најраспространетата долгорочна компликација на прематуритетот. Предвремено родените бебиња може да имаат потешкотии со дишењето самостојно. Меѓутоа, продолжената употреба на кислород и медицинската вентилација може да предизвика оштетување на нивните бели дробови во развој, што доведува до БПД, што пак доведува до белодробна васкуларна болест (ПВД), состојба која влијае на крвните садови.
Ова влијае на мнозинството доенчиња кои се борат со БПД во различен степен. ПВД често останува незабележано поради недостаток на соодветни дијагностички алатки за нејзино рано откривање и е поврзан со значителен ризик за развој на пулмонална хипертензија (ПХ) подоцна во животот. Со оваа опасна по живот компликација, поранешните предвремено родени бебиња претставуваат значителна популација на пациенти во денешните PH клиники.
Развојот на чувствителни, но рутински применливи дијагностички алатки за рано откривање, би отворил прозорец на можности за сосема нов сет на терапевтски можности и следење приспособено на ризик, со што ќе ги подобри или спречи доживотните борби на пациентите.
Лекарот научник д-р Ен Хилгендорф и нејзиниот тим од Хелмхолц Минхен и Универзитетската болница ЛМУ, заедно со ЛМУ радиолози и неонатолози, како и научници од Универзитетот во Лајден, ја посветија својата нова студија на идентификација и валидација на раните индикатори на васкуларната патологија на белите дробови кај новороденчињата со бели дробови болест.
Во новата студија, тимот на истражувачи презентира метод за неинвазивно откривање на раните знаци на кардиоваскуларна патологија кај недоносените доенчиња со BPD. Нивниот нов метод користи специфичен протокол за кардио-пулмонална магнетна резонанца (МР), што значи дека научниците примениле МР снимка за да го проценат срцето и белите дробови на недоносените доенчиња со и без БПД, кои се блиску до очекуваниот датум на раѓање. Имено, на доенчињата не им се дава седативи за време на постапката.
Евидентирани се променетиот проток на крв од срцето до белите дробови преку пулмоналната артерија (ПА) заедно со знаци на промени во срцевата функција. Од добиените податоци, тимот формираше статистички алгоритам за идентификација на знаци на PVD. Со оваа нова алатка, може да се подобри стратификацијата на ризикот кај поранешните предвремено родени доенчиња, познати по нивниот зголемен ризик од ненадејна срцева смрт во подоцнежниот живот.
За прв пат, напредни техники на сликање со МР беа користени кај предвремено родени бебиња родени пред 32-та недела од бременоста за да се демонстрира синергетската моќ на промените во протокот на PA и срцевата функција при разгледување на недоносливоста во времето на дијагнозата на БПД за да се открие патологијата на пулмоналните крвни садови.
Карактеристичните промени во протокот на крв и срцевата функција на PA беа успешно поврзани со зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација, најверојатно произлезено од редок и ремоделиран васкуларен кревет. Во многу хетерогена група на доенчиња со поблаг BPD, алгоритмот успешно ги идентификуваше оние случаи со значителен ризик за PVD.
Раното откривање на знаци на ПВД кај предвремено родени бебиња со БПД со помош на МНР ја дава можноста за категоризирање на предвремено родените доенчиња во различни нивоа на ризик за ПВД и последователен развој на ПХ, па дури и ненадејна срцева смрт во подоцнежниот живот. Неинвазивната природа на новопретставената дијагностичка стратегија и потенцијалот за користење на високо стандардизирани протоколи кај спонтано спијат доенчиња го прави овој метод погоден за клиничка примена.
Идните студии ќе ги следат идентификуваните, рани знаци на белодробна васкуларна патологија до (пред)училишна возраст и зрелоста за да се проценат стратегиите за следење и третман приспособени на ризик кај БПД.
Повеќе информации:
Friederike Häfner et al, МНР протокот на пулмоналната артерија открива васкуларна патологија на белите дробови кај предвремено родени со белодробна болест, Европски респираторен весник (2023). DOI: 10.1183/13993003.02445-2022 erj.ersjournals.com/content/ea … /13993003.02445-2022
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview