Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Адолесцентите со дијагноза на нарушување на спектарот на аутизам (АСД) имаат зголемени шанси за истовремена дијагноза на родова дисфорија (ГД), според студијата објавена на интернет на 3 јули во Педијатрија.
Д-р Никол Ф. Кан од Детскиот истражувачки институт во Сиетл и колегите користеле податоци од мрежата на здравствениот систем за учење PEDSnet за осум педијатриски болнички институции за да ја испитаат преваленцата на истовремени дијагнози за АСН и ГД кај 919.898 американски адолесценти на возраст 9 до 18 години.
Истражувачите открија дека дијагнозата на ГД е поприсутна кај младите со дијагноза на АСН наспроти без дијагноза (1,1 наспроти 0,6%), со значително поголеми шанси за дијагноза на ГД забележана кај младите со дијагноза АСН во приспособена регресија (прилагоден сооднос на шанси, 3,00) . Преваленцата на истовремени дијагнози за АСН/ГД беше повисока кај оние чиј пол е пријавен во електронска медицинска евиденција и кај оние кои користеа приватно осигурување, додека преваленцата беше пониска кај младите со боја, особено кај младите црнци и азиски.
„Нашата студија додава на растечкиот број на истражувања за истовремена појава на АСН и ГД и обезбедува важни докази за поддршка на дополнителни истражувања, подобрен скрининг за АСН и родова разновидност и интеграција и координација на грижата во специјализираните клиники и во недоволно опслужените заедници“, авторите пишуваат.
Повеќе информации:
Апстракт: Никол Ф. Кан и сор., Истовремено нарушување на спектарот на аутизам и родова дисфорија кај адолесцентите, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-061363

Едиторијал: Скот Е. Хадланд и сор., Афирмирање на грижата за аутизмот и родовата разновидност, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-061813
2023 Ден на здравјето. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview