Итни случаи:  

Повикај доктор

Случаите на аутизам се зголемуваат во метрото Њујорк-Њу Џерси, главно поттикнати од дијагнозата на аутистичните деца кои немаат интелектуална попреченост, објави нова студија. Процентот на деца идентификувани со нарушување на спектарот на аутизам се зголеми од околу 1% во 2000 година на 3% во 2016 година во тој регион, рече водечкиот истражувач Жозефин Шенуда, програмски менаџер и епидемиолог во Детскиот истражувачки центар на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси.
Тоа зголемување се случи главно поради новите дијагнози на аутистични деца со граничен, просечен или натпросечен коефициент на интелигенција, според наодите објавени на 26 јануари во списанието Pediatrics.
„Двигателот на зголемувањето на аутизмот навистина доаѓаше од идентификацијата на децата со аутизам без интелектуална попреченост“, рече Шенуда.
„Во тој период, имаше двојно зголемување кај децата со аутизам со интелектуална попреченост, но имаше петкратно зголемување кај децата со аутизам без интелектуална попреченост“, рече Шенуда.
Наодите, заедно со неодамна ревидираната федерална статистика, ја побиваат долгогодишната идеја дека аутизмот главно се јавува кај деца со интелектуална попреченост, рече Шенуда.
Само околу една третина од аутистичните деца имаат коефициент на интелигенција што е под просекот, според новата студија и неодамнешните бројки за аутизам објавени од Центрите за контрола и превенција на болести на САД.
Во минатото, се проценуваше дека до 75% од аутистичните деца имале придружни интелектуални попречености, рече Шенуда.
„Она што го покажува нашиот труд е дека оваа претпоставка не е точна“, рече Шенуда.
Податоците од четири окрузи во Њу Џерси – Есекс, Хадсон, Оушн и Јунион – покажаа дека околу 32% од децата дијагностицирани со аутизам имале интелектуална попреченост, додека околу 59% имале аутизам, но без интелектуална попреченост, покажуваат резултатите.
Севкупно, документираните случаи на нарушување на спектарот на аутизам се зголемија за три пати помеѓу 2000 и 2016 година, зголемувајќи се од 9,6 случаи на 1.000 8-годишни деца на 31,8 случаи на 1.000 деца, велат истражувачите.
Стапката на аутизам со интелектуална попреченост се удвои во тој период, зголемувајќи се од 2,9 случаи на 7,3 случаи на 1.000 деца, велат истражувачите.
Но, случаите на аутизам без интелектуална попреченост скокнаа пет пати, од 3,8 на 18,9 на 1.000 деца.
И метрото во Њујорк/Њу Џерси и неодамнешниот извештај на ЦДЦ го одразуваат растот на аутизмот, рече Емили Хотез, развојен психолог и доцент на Медицинскиот факултет Дејвид Гефен на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.
Околу 1 од 44 деца биле идентификувани со нарушување на спектарот на аутизам во Соединетите држави во 2018 година, последната година за која се достапни податоци, вели ЦДЦ.
Тоа е повеќе од 1 од 54 во 2016 година и 1 од 88 во 2008 година, според ЦДЦ.
„Овие извештаи, од моја перспектива, се неверојатно важни за информирање на нашето разбирање за аутизмот, добивање епидемиолошки проценки, како и, веројатно најважно, доделување на потребната поддршка и услуги и правење на тоа достапно и правично“, рече Хотез, коавтор на едиторијал што ја придружува студијата за педијатрија предводена од Рутгерс.
Веројатно има уште повеќе случаи на аутизам таму кои останале недијагностицирани поради нееднаквоста во здравствената заштита, рече Шенуда. На пример, црните деца имале 30% помала веројатност да бидат идентификувани со аутизам без интелектуална попреченост отколку белите деца во областа Њујорк/Њу Џерси, покажуваат резултатите.
Понатаму, децата кои живеат во добростоечки области имале 80% поголема веројатност да бидат идентификувани со аутизам без интелектуална попреченост отколку децата кои живеат во посиромашни места.
„Иако идентификацијата меѓу недоволно опслужените групи се подобрува со текот на времето, студијата покажува дека сè уште има разлики во идентификацијата на аутизмот без интелектуална попреченост меѓу некои групи во популацијата“, рече Шенуда.
И Шенуда и Хотез рекоа дека сè уште не е јасно дали зголемувањето на дијагнозите за аутизам се случува поради подобрувањата во скринингот или поради тоа што има повеќе деца кои развиваат аутизам.
„Тоа е комбинација од двете“, вели Венди Фурние, претседател на Националната асоцијација за аутизам. „Постои поголема јавна свест за раните знаци на аутизам, со што родителите имаат поголема веројатност да се осврнат на развојните проблеми со своите лекари, а реалните стапки на преваленца продолжуваат да растат со алармантни стапки од година во година.
Експертите стануваат подобри во откривањето на аутизмот, особено кога тој не е придружен со интелектуална попреченост, рече Шенуда. Исто така, постигнат е напредок во решавањето на разликите што ја попречуваат дијагнозата на црните и шпанските деца со аутизам.
Но, сè уште не се прави доволно скрининг, рече Шенуда.
„Мислам дека во голема мера она што е препорачано од Американската академија за педијатрија, која врши скрининг на возраст од 18 месеци и 24 месеци, навистина не се случува“, рече Шенуда. „Доколку има една работа што би била оддалеку за сето ова е дека универзалниот скрининг за аутизам не само што би ги идентификувал децата рано, туку веројатно ќе ја подобри идентификацијата и кај недоволно опслужените заедници“.
Исто така, нема доволно достапни податоци за тоа како социјалните, економските и факторите на заедницата влијаат на аутизмот и неговата дијагноза, рече Хотез.
„Бидејќи го пропуштаме тој критичен дел, не разбираме зошто токму децата од шпанско потекло може да се идентификуваат со различни стапки или зошто недоволно заслужените семејства може да добиваат различни стапки на дијагнози“, додаде Хотез.
Повеќе информации:
Апстракт/Целосен текст (може да биде потребна претплата или плаќање) Уреднички (може да се бара претплата или плаќање)

Американскиот центар за контрола и превенција на болести има повеќе за преваленцата на аутизмот.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview