Итни случаи:  

Повикај доктор

За прв пат, луѓето со новодијагностициран дијабетес тип 1, или T1D, добија два третмани наречени ГАБА и ГАД, кои се покажаа ветувачки во студиите за животни и на изолираните човечки островчиња на панкреасот. Ова клиничко испитување иницирано од истражувач, објавено во Nature Communications, се фокусираше исклучиво на деца со неодамнешен T1D. Дијабетесот е болест која влијае на два панкреасни хормони – инсулин и глукагон. Кај здравите луѓе, инсулинот им помага на клетките да ја преземат гликозата од крвта кога нивото на гликоза е високо. Спротивно на тоа, глукагонот му помага на црниот дроб да ја ослободи гликозата во крвотокот кога нивото на гликоза е ниско. Така, нивото на гликоза во крвта останува стабилно.
Во T1D, автоантителата ги уништуваат бета клетките на панкреасот, ослободувањето на инсулин е намалено, а ослободувањето на глукагон е прекумерно во однос на недостатокот на инсулин. Ова може да предизвика маѓепсан круг на ескалирање на нивото на гликоза во крвта. Затоа, стратегиите за подобрување или лекување на T1D се насочени кон зачувување на бета-клетките што секретираат инсулин и/или слабеење на релативниот вишок на глукагон на алфа клетките. Што е најважно, во врска со инхибицијата на глукагонот на алфа-клетките во ова испитување од страна на ГАБА/ГАД, неодамнешните студии кај животни дијабетичари покажаа дека инхибицијата на глукагон води до проширување на бета-клетките што лачат инсулин и подобрувања на хипергликемијата.
Истражувачите во студијата, предводени од лекарите од Универзитетот во Алабама во Бирмингем, можеа да запишат деца во првите пет недели од дијагнозата, пред речиси целосното искоренување на бета клетките. Четириесет проценти од учесниците во студијата биле помлади од 10 години. Студијата – која беше ограничена на терапија со пониски дози на ГАБА од страна на Управата за храна и лекови на Соединетите држави, бидејќи тоа беше првото испитување на луѓе со ГАБА – не го постигна својот примарен исход, зачувување на производството на инсулин од бета клетките.
Сепак, тој го исполни клинички релевантниот секундарен исход на намален серумски глукагон. Значајно, испитувањето ја потврди безбедноста и подносливоста на оралната ГАБА. Дополнително, во соработка со имунолошкиот тим на д-р Хуберт Це, во Центарот за сеопфатен дијабетес UAB, посебен ракопис што се разгледува ќе го опише поволниот ефект на GABA сам и во комбинација со GAD на одговорите на цитокините во мононуклеарните клетки на периферната крв од учесниците во испитувањето.
ГАБА е гама аминобутерна киселина, главен инхибиторен невротрансмитер. Во ендокриниот панкреас, ГАБА учествува во паракрината регулација – што значи хормон кој делува на блиските клетки – на бета клетките кои произведуваат инсулин и алфа клетките кои произведуваат глукагон.
Во различни студии за модели на глувци, ГАБА можеше да го одложи почетокот на дијабетесот и да го врати нормалното ниво на гликоза во крвта откако дијабетесот веќе започна. Третманот со ГАБА, исто така, доведе до значително намалување на воспалителниот цитокински израз кој учествува во патогенезата на T1D.
ГАД е декарбоксилаза на глутаминска киселина, ензимот кој делува на глутамат за да формира ГАБА. Студиите на животинските и островските клетки на панкреасот покажуваат дека имунизацијата само со ГАД може да помогне во зачувувањето на бета клетките. И ГАБА и ГАД се високо концентрирани на островчето на панкреасот, кое е автоимуна цел на Т1Д.
Студијата, која беше спроведена помеѓу март 2015 и јуни 2019 година, скринираше 350 пациенти и запиша 97, чија возраст во просек изнесуваше 11 години. Четириесет и еден зема орален ГАБА два пати на ден; 25 земале орална ГАБА во комбинација со две инјекции на ГАД, една при почетната посета и една во едномесечната посета. Останатите 31 дете добиле плацебо третман. Анализата по една година третман опфати 39 во групата ГАБА, 22 во групата ГАБА/ГАД и 30 во плацебо групата.
„Со оглед на тоа што ГАБА го намалува имуното воспаление при повисоки дози кај неколку модели на дијабетични глодари, веродостојно е дека зголемените дози на ГАБА, или препаратите со подолго дејство, би можеле да понудат доволно долги концентрации на ГАБА над прагот за зачувување на островските клетки, особено за време на стадиум 1 дијабетес “, рече Гејл Мик, м-р, професор на УАБ во Одделот за педијатрија за педијатриска ендокринологија и дијабетес. Мик и Кенет Мекормик, М.Д., кој неодамна се пензионираше од UAB Pediatrics, заедно го водеа судењето.
Повеќе информации:
Александра Мартин и сор., Рандомизирано испитување на орална гама аминобутерна киселина (ГАБА) или комбинација на ГАБА со глутаминска киселина декарбоксилаза (ГАД) на ендокрината функција на островчињата на панкреасот кај деца со новодијагностициран дијабетес тип 1, Nature Communications (2022). DOI: 10.1038/s41467-022-35544-3
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview