Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Ендокриното друштво
Бројот на деца дијагностицирани со дијабетес тип 2 продолжи да расте во годината по почетокот на пандемијата COVID-19, според истражувањето претставено во четвртокот на ENDO 2023, годишниот состанок на Ендокриното друштво во Чикаго, Ил.
„Се претпоставуваше дека во првата година од пандемијата COVID-19, многу фактори, вклучително и затворањето на училиштата кои предизвикуваат децата да бидат помалку активни, почесто грицкање или јадење повеќе нездрава храна доведоа до зголемено зголемување на телесната тежина и повеќе случаи на дијабетес тип 2. “, рече Естер Бел-Самбатаро, д-р, соработник по ендокринологија во Детската болница на национално ниво во Колумбус, Охајо.
Истражувачите спроведоа ретроспективна студија за преглед на графикони во терциерна детска болница за да го утврдат зголемувањето на процентот на случаи на дијабетес тип 2 меѓу сите новопојавени пациенти со дијабетес во втората година од пандемијата. Тие идентификуваа млади пациенти (0-18 години) на кои им беше дијагностициран новопојавен дијабетес тип 1 (T1D) или дијабетес тип 2 (T2D) врз основа на базата на податоци за електронска медицинска евиденција (EMR). Случаите беа категоризирани во четири години (година 1: 3/1/2018-2/28/2019, година 2: 3/1/2019-2/29/2020, година 3: 3/1/2020-2/28 /2021, и година 4: 3/1/2021-2/28/2022) при што годините 1 и 2 се предпандемиски и 3 и 4 година за време на пандемија.
Годишната фреквенција на пациенти со нов почеток на Т1Д од 1 до 4 година, соодветно, беше 191, 193, 231 и 262 случаи. Слично на тоа, годишната фреквенција за T2D случаи беше 63, 45, 109 и 130 соодветно за години од 1 до 4 година. Меѓу сите новопојавени дијабетес кај младите, релативната пропорција на T2D за 1 година беше 24,8%, 2 година беше 18,9%. 3 година изнесува 32,1%, а 4 година 33,2%. Зголемувањето на процентот на новопојавени пациенти со дијабетес кои развиле T2D од една до четири години беше статистички значајно.
Процентот на црни деца кај сите новопојавени T2D значително се зголеми од 31% во првата година на 51,3% во четвртата година. Истражувачите, исто така, забележале поголеми резултати на БМИ кај оние со T1D од една до четири години. Сепак, резултатите на БМИ при дијагноза на дијабетес значително се намалија кај оние со T2D помеѓу втората и третата година, но повторно се зголемија помеѓу третата и четвртата година.
Ова истражување покажува дека кај сите млади со новопојавен дијабетес, зголемувањето на процентот на случаи со T2D опстојува и по првата година од пандемијата COVID-19, што сугерира дека зголемувањето можеби не се должи само на ограничувањата поврзани со пандемијата и промени во животниот стил.
„Иако можеби сме се вратиле на времето пред пандемијата во неколку аспекти, зголемениот ризик кај нашите млади да развијат дијабетес тип 2 што започна за време на пандемијата продолжи“, рече Бел-Самбатаро. „Причините за ова не се целосно познати и треба дополнителна проценка; затоа, мора да бидеме внимателни и да ја следиме нашата ризична младина (оние со генетски фактори на ризик, дебелина, помалку активен начин на живот) и да ги однесеме кај нивните лекари доколку има знаци на се јавува дијабетес како што се зголемена жед и често мокрење.
Повеќе информации:
Пренос во живо на конференцијата на endomediastream.com.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview