Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
За педијатриски пациенти со невроген мочен меур (НГБ), дисфункција на долниот уринарен тракт често не е темелно проценета, според студијата неодамна објавена во Журналот за клиничка медицина.
Такеја Кита, д-р, д-р, од Медицинскиот универзитет Асахикава во Јапонија и колегите спроведоа ретроспективна, опсервациска студија во која беа вклучени пациенти со НГБ на возраст од ≤17 години во период на следење од 12 месеци за да го разјаснат моменталниот статус на дијагноза и третман на НГБ. Беа вклучени податоци за 1.065 педијатриски НГБ пациенти; 38,9% имале спина бифида.
Ултразвукот на бубрезите/мочниот меур најчесто се изведувал (38,3%), додека уродинамиката ретко се користела (3,0%). Истражувачите откриле дека антихолинергиците се најчесто користени од хиперактивните лекови за мочниот меур (17,9% од пациентите) и повеќето пациенти ги користеле тие сами, без комбинирана терапија. Севкупно, 9,3% од пациентите биле подложени на чиста интермитентна катетеризација (само или во комбинација со лекови); 3,9% биле третирани со лекови истовремено. Инфекцијата на долниот уринарен тракт беше најчеста инцидентна компликација (18,1%), што беше особено честа кај оние со отворена спина бифида (54,1%).
„Генерално, нашата студија покажува дека во рутинската клиничка пракса, дисфункцијата на долниот уринарен тракт често не се оценува според препораките од упатствата“, пишуваат авторите. „Без соодветна евалуација, постои зголемен ризик од несоодветно идентификување на статусот на болеста и затоа може да не се обезбеди навремен и соодветен третман.
Повеќе информации:
Такеја Кита и сор., Дијагноза и третман на јапонски деца со невроген мочен меур: Анализа на податоци од национална база на податоци за здравствено осигурување, Журнал за клиничка медицина (2023). DOI: 10,3390/jcm12093191

2023 Ден на здравјето. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview