Итни случаи:  

Повикај доктор

Епигенетските промени во регулацијата на клучниот ген во системот за одговор на стресот на телото се откриени кај бебиња и мали деца со навредливи повреди, за разлика од случајните, според пилот студија објавена во списанието Pediatric Research. Епигеномот влијае на нивоата на генската експресија како одговор на физичката, социјалната и емоционалната средина, без да ја менува секвенцата на ДНК. Повеќекратните студии кај возрасни открија дека трауматските и неповолните искуства од детството се поврзани со епигенетските промени во генот FKBP5, важен регулатор на одговорот на стресот.
Оваа студија е прва што откри епигенетски промени во генот FKBP5 за време на дијагнозата во случаи на злоупотреба, без оглед на сериозноста на повредата, социо-економскиот статус или психосоцијалните фактори на ризик.
„Епигенетските разлики што ги откривме кај малите деца кои претрпеле повреди од злоупотреба беа впечатливи и може да го одразуваат продолжениот токсичен стрес од живеењето во навистина опасна средина“, рече постар автор Мери Клајд Пирс, доктор на науки, лекар за итна медицина во Ен и Роберт Х. Лури. Детската болница во Чикаго и професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет.
„За жал, приказната не завршува тука. Неублажениот стрес е поврзан со негативни здравствени исходи во зрелоста и преживеаните од злоупотреба во детството доживуваат повисоки стапки на кардиоваскуларни болести, дијабетес, рак, како и проблеми со менталното здравје“.
Во Соединетите Држави, злоупотребата на деца погодува над 650.000 деца секоја година.
Студијата опфатила 82 акутно повредени деца помлади од 4 години. Експертската комисија ги класифицирала повредите како навредливи, случајни или неодредени. Беа собрани брисеви од образите и примероци од крв за да се измери метилацијата на ДНК на генот FKBP5 (хемиска промена која ја регулира активноста на генот).
Д-р Пирс и неговите колеги откриле дека децата со навредливи повреди имаат пониска метилација на промотерската област на генот FKBP5, што обично корелира со зголемена генска експресија.
„Дисрегулацијата на генот за стрес што ја забележавме при дијагнозата сугерира дека биолошкиот одговор на злоупотребата започнува многу рано“, вели д-р Пирс. „Можно е, сепак, раните интервенции да ги поништат епигенетските промени во системот на стрес. Потребни се повеќе истражувања за да се потврдат нашите наоди и потенцијално да се идентификува епигенетскиот потпис за да се види дали интервенциите функционираат“.
Повеќе информации:
Тод М. Еверсон и сор., Епигенетски разлики во генот за одговор на стрес FKBP5 кај деца со навредливи наспроти случајни повреди, Педијатриско истражување (2023). DOI: 10.1038/s41390-022-02441-w
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview