Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Ендокриното друштво
Една нова студија на Journal of the Endocrine Society нагласува како да се идентификуваат децата со висок ризик од развој на дијабетес тип 2 и стратегии за превенција, како што се лекови против дебелина или антидијабетес и промени во животниот стил.
Предјабетесот е здравствена состојба во која нивото на шеќер во крвта е повисоко од нормалното, но сè уште не е доволно високо за да се дијагностицира како дијабетес тип 2. Преддијабетесот го зголемува ризикот од развој на хронична бубрежна болест, срцеви заболувања и мозочен удар. Околу 5% до 10% од возрасните со преддијабетес развиваат дијабетес секоја година.
Во текот на изминатите три децении, имаше нагло зголемување на инциденцата и преваленцата на детска дебелина, преддијабетес и дијабетес тип 2. Се проценува дека најмалку еден од пет адолесценти има преддијабетес. Не е јасно дали дефиницијата за преддијабетес кај возрасните е соодветна за децата бидејќи помалку напредува кон дијабетес во детството.
„Откривме дека повисоките нивоа на одредени скрининг тестови за дијабетес (гликоза на гладно и хемоглобин A1c) и влошувањето на дебелината може подобро да го предвидат ризикот од дијабетес кај децата“, рече авторот на студијата, Ешли Х. Нешвил, Тен.
„Ова е реална студија која ги нагласува начините за идентификување на децата со најголем ризик за дијабетес и можните стратегии за превенција од дијабетес кај децата, како што е третман со антидијабетес или лекови против дебелина. Нашата студија покажа дека пациентите кои примале метформин имале го намалија нивото на шеќер во крвта и побавно напредуваа до дијабетес“.
Истражувачите откриле дека 6,5% од 552 педијатриски пациенти со преддијабетес развиле дијабетес тип 2 во текот на седумгодишниот период на нивното истражување. Тие идентификуваа неколку фактори на ризик, вклучително и повисоки нивоа на HbA1C и гликоза без гладување, како и влошување на дебелината. Студијата покажа дека момчињата почесто и побрзо напредувале до дијабетес тип 2 отколку девојчињата.
„Стабилизацијата на тежината и терапијата со метформин би можеле да бидат важни интервенции за превенција од дијабетес кај децата“, рече Шумејкер.
Другите автори на оваа студија се Наташа Белски од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вандербилт во Нешвил, Тен.; и Џаклин Тамароф од медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт.
Ракописот, „Фактори на ризик за прогресија на дијабетес тип 2 во популација на клиника за педијатриски преддијабетес“, беше објавен на интернет.
Повеќе информации:
Ешли Хол Шумејкер, Фактори на ризик за прогресија на дијабетес тип 2 во популација на клиника за педијатриски преддијабетес, весник на ендокриното друштво (2023). DOI: 10.1210/jendso/bvad118
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview