Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата со доцнење во развојот може да бидат изложени на ризик за повисоки стапки на компликации по тонзилектомија во споредба со децата без доцнење во развојот, според истражувањето објавено во Меѓународниот весник за педијатриска оториноларингологија од Ентони Шејн, MD, FACS, началник за отоларингологија во детската болница Le Bonheur. Доцнењето во развојот (ДД) се однесува на широка група на состојби кои вклучуваат оштетувања во комуникацијата, груби и фини моторни вештини, решавање проблеми и социјални интеракции. Децата со ДД често имаат сложена медицинска историја со коморбидитети, зголемувајќи ја нивната потреба за повеќе здравствени третмани од децата без ДД.
„Имаме ограничена количина на литература која го проучува ефектот на ДД кај педијатриски хируршки пациенти“, рече Шејн. „Сакавме дополнително да ја истражиме улогата што ДД ја има врз исходот од нашата најизведена детска хирургија, тонзилектомија.
Истражувачите ги прегледаа податоците од графиконот од 400 пациенти со тонзилектомија за да ги споредат стапките на постоперативни компликации помеѓу деца со и без ДД. Од овие пациенти, 56 (13,9%) имале дијагноза DD.
Резултатите покажаа дека пациентите со ДД имале значително зголемен ризик за постоперативни компликации и доживеале значително повеќе респираторни компликации, како што се респираторен застој и десатурација на кислород преку ноќ. Кога 32,14% од пациентите со ДД имале компликација по операцијата, само 8,72% од пациентите без ДД имале компликација. Други компликации вклучуваат постоперативно крварење, дехидрација и повраќање.
Понатаму, пациентите со умерена до тешка ДД имале поголем ризик за постоперативни компликации во споредба со пациентите со благ ДД. Пациентите со Даунов синдром, глобално доцнење во развојот или две или повеќе доцнења во развојните пресвртници беа класифицирани како тешки. Во рамките на тешката подгрупа ДД, 9 од 13 пациенти (69,23%) доживеале компликација по операцијата.
Оваа студија ја нагласува потребата од длабинско предоперативно планирање за пациентите со ДД за да се намали ризикот од компликации после операцијата. Истражувачите сугерираат дека оваа потреба е зголемена за пациентите со умерена до тешка ДД, но потребни се повеќе истражувања за да се дефинира сериозноста на ДД и како тоа влијае на хируршките исходи.
„Овој зголемен ризик од компликации треба да биде вклучен во предоперативното советување и има потенцијални импликации за предоперативно донесување одлуки и планови за третман кај оваа високоризична популација“, рече Шејн. „Предлагаме длабинско советување и внимателно следење по операцијата за овие пациенти за да помогнеме да се намалат сегашните наоди за зголемена стапка на компликации.
Повеќе информации:
Џордан Б. Лутрел и други, Исходи и размислувања кај деца со доцнење во развојот подложени на тонзилектомија, Меѓународен весник за педијатриска оториноларингологија (2022). DOI: 10.1016/j.ijporl.2022.111393
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview