Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by American Psychological Association
Децата кои се борат со проблеми со вниманието и однесувањето имаат тенденција да заработуваат помалку пари, завршуваат помалку години на училиште и имаат полошо ментално и физичко здравје како возрасни, во споредба со децата кои не покажуваат рано внимание и проблеми со однесувањето, според истражувањето објавено од Американската психолошка асоцијација.
Децата кои се борат со вниманието се особено веројатно да имаат пониски нивоа на образовни достигнувања како возрасни, додека оние кои се борат со импулсивноста имаат поголема веројатност да завршат во проблеми со законот, покажа истражувањето.
„Нашата студија најде широка поддршка за идејата дека раните искуства и вештини на луѓето навистина се важни кога ќе станат полнолетни, и покрај сè што се случува помеѓу нив“, рече водечкиот автор на студијата Ендрју Коеп, ЕДМ, од Универзитетот во Тексас во Остин. Истражувањето е објавено во списанието Developmental Psychology.
Студијата е „концептуална репликација“ на влијателен труд објавен во 2011 година, кој испитувал податоци од 1.037 деца кои се родени во Данедин, Нов Зеланд, на почетокот на 1970-тите и биле следени во следните три децении. Тоа истражување беше првото што најде големи, надолжни докази дека проблемите со самоконтролата во детството се директно поврзани со негативните исходи во зрелоста. Оттогаш е цитиран повеќе од 5.000 пати во други истражувачки трудови.
Концептуална репликација е студија која ги тестира хипотезите на оригинална студија користејќи различни методи и е клучен чекор во унапредувањето на науката.
„Студијата Dunedin доби големо внимание во истражувачката литература и во популарниот печат во изминатата деценија, но сè уште не знаевме дали тие наоди ќе се повторат со поединци во други земји“, рече Кеп. „Значи, нашето главно прашање беше: Дали тешкотиите со контролирање на вниманието и однесувањето во детството го предвидуваат здравјето и успехот на возрасните во САД и Обединетото Кралство, како што тоа беше случај со примерокот од Нов Зеланд?
За да го истражат тоа, тој и неговите колеги испитувале податоци од две големи групи учесници во Обединетото Кралство и САД. Групата во Обединетото Кралство вклучуваше повеќе од 15.000 учесници во Националната студија за развој на детето, од кои сите живееја во Англија, Шкотска или Велс и се родени во текот на една недела во 1958 година, а беа следени до 42-годишна возраст. Групата САД се состоеше од 1.168 учесници во Студија за рана грижа за децата и развој на младите, кои се родени во 1991 година во 10 болници низ САД и следени до 26-годишна возраст.
Во двете студии, учесниците, нивните родители и нивните наставници беа многупати анкетирани во текот на детството на учесниците. Анкетите опфатија мерки за импулсивноста, невниманието и хиперактивноста кај децата дома и на училиште. Подоцна, како возрасни, учесниците одговараа на прашања за широки аспекти од нивниот живот, вклучувајќи го нивното образование, кариера, финансии и физичко и ментално здравје.
Истражувачите ги анализирале податоците користејќи слични статистички методи како студијата Dunedin и откриле многу слични резултати – проблемите со вниманието и однесувањето во детството биле поврзани со широк опсег на послаби резултати во зрелоста.
„Бевме изненадени од тоа колку нашите наоди од групите во САД и Обединетото Кралство се усогласени со оригиналната студија од Нов Зеланд. Всушност, во некои од статистичките модели што ги водевме, резултатите беа идентични“, рече Коеп. . „Тоа е одлична вест за нашата област бидејќи значи дека сме на поцврста основа кога велиме дека способностите на децата да го контролираат своето внимание и однесување се важни животни вештини. Сега можеме да укажеме на лонгитудинални студии од три земји, кои опфаќаат три различни генерации. кога ќе го кажеме тоа тврдење“.
Втората цел на истражувачите беше да ги разгледаат одделно различните аспекти на вниманието и однесувањето. Додека оригиналната студија ги разгледуваше овие вештини нашироко, во тековната студија истражувачите сакаа да видат дали проблемите со вниманието и проблемите со хиперактивноста или импулсивноста ќе предвидат различни исходи. Тие открија докази дека проблемите со вниманието предвидуваат помалку образовни достигнувања, а проблемите со импулсивноста предвидуваат поголема вклученост во системот на кривичната правда.
Истражувачите, исто така, сакаа да видат дали проблемите со вниманието и однесувањето измерени во различни фази од детството се повеќе или помалку шанси да ги предвидат исходите на возрасните. Оригиналната студија разгледуваше просечни мерки преземени во детството на учесниците; во новата студија, истражувачите одделно ги разгледаа мерките преземени во раното детство, средното детство (на возраст од седум до девет години) и раната адолесценција (11-годишна возраст).
Генерално, тие не најдоа докази дека некој период ја поттикнува поврзаноста помеѓу однесувањето во детството и резултатите на возрасните.
„Мислам дека нашите наоди јасно покажуваат дека идентификувањето начини како да им се помогне на децата да ги развијат вештините за управување со нивното внимание и однесување на која било возраст може да даде вистински дивиденди и да ги постави на патеката за успех“, рече Коеп.
Повеќе информации:
Проблемите со вниманието и однесувањето во детството ја предвидуваат финансиската состојба, здравјето и криминалната активност на возрасните: Концептуална репликација и проширување на Moffitt et al. (2011) Користење на групи од САД и Обединетото Кралство, Развојна психологија (2023). (PDF)
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview