Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Nemours Children’s Health System
Малите деца со нарушување на спектарот на аутизам (ASD) имаат многу помала веројатност да добијат скрининг на видот отколку нивните врсници, и покрај високиот ризик за сериозни нарушувања на очите, според студијата на Nemours Children’s Health објавена денес во Педијатрикс.
„Забележав дека многу од нашите пациенти со аутизам никогаш немале скрининг на видот, иако се препорачува за сите мали деца“, рече постариот автор на студијата, Британи Пери, DO, педијатар во Центарот за аутизам Nemours Swank. „Значи, сакав да проучам дали ова може да биде поширока разлика – дали децата со аутизам добиваат скрининг на видот поретко од другите деца.
Студијата покажа дека само 36,5% од децата со АСН завршиле скрининг на видот при посети на бунари, што е значително помалку од стапката од 59,5% за деца без АСН. Покрај тоа, кај децата со АСН, стапката на скрининг за црните деца (27,6%) беше значително пониска од онаа за белите деца (39,7%) и за децата класифицирани како мултирасни (39,8%).
Раното детство е од клучно значење за развојот на видот, а раното откривање и лекување на проблемите со очите може да спречи долгорочно губење на видот. Истражувачкиот тим испитувал податоци од 63.829 посети на деца на возраст од 3 до 5 години од 2016 до 2019 година, низ мрежата на примарна здравствена заштита што ги опфаќа Делавер, Пенсилванија и Флорида.
Истражувачите рекоа дека објектите на Флорида имале многу повисоки стапки на скрининг на видот за деца со АСН (45,7%) од оние во Делавер и Пенсилванија (28,1%). Тие забележаа дека 80% од медицинските практики на Флорида го користеле методот за тестирање на видот на фотоскрининг, во споредба со само 13% во Делавер и Пенсилванија.
Фотоскрининг, кој користи специјализирана камера или видео систем за снимање детални слики од очите на детето, е особено корисен за децата со АСН бидејќи тие не можат секогаш да разберат и вербално да одговорат на упатствата или прашањата во конвенционалните тестови за визуелна острина. Американската академија за педијатрија (ААП) препорачува годишен скрининг на видот базиран на инструменти, особено за деца со доцнење во развојот. Истражувачите рекоа дека надоместокот е неопходен за поголема употреба на фотоскрининг во примарната здравствена заштита – загриженост што ААП исто така забележа.
„Зголемената употреба на фотоскрининг може да се покаже како одлична алатка за намалување на разликите и зголемување на скринингот на видот кај поранливите популации со аутизам“, рече Пери.
„Клучниот додаток од оваа студија за давателите на услуги е да бидат свесни дека овие разлики постојат за сите деца со аутизам, за да можеме да работиме на обезбедување подобра грижа“, додаде таа. „И за родителите, тоа може да им помогне подобро да се застапуваат за своите деца со аутизам и да побараат скрининг на видот при посета на бунар или упатување до специјалист за очи, доколку нивното дете е задоцнето“.
Тимот на Пери моментално го проучува ефектот на пандемијата COVID-19 врз детскиот скрининг на видот и планира да ги испита националните податоци за оваа тема, во соработка со други детски болници.
Повеќе информации:
Разлики во скрининг на видот во примарната здравствена заштита за мали деца со нарушување на спектарот на аутизам, педијатрија (2023).
PAS 2022: 2022.pas-meeting.org/fsPopup.a … 1876&mode=posterinfo.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview