Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од Финскиот институт за здравје и благосостојба
Проблемите со дишењето се меѓу најчестите проблеми што ги имаат предвремено родените бебиња по раѓањето. Една нова студија на над 2,6 милиони луѓе од Финска и Норвешка покажува дека ваквите проблеми може да се прошират барем до средна возраст. Студијата покажа дека предвремено родените бебиња имаат поголема веројатност да имаат астма или хронична опструктивна белодробна болест, ХОББ, во зрелата возраст. Астмата и ХОББ се најчестите форми на опструктивна болест на дишните патишта, што значи болести кои предизвикуваат тешкотии во протокот на воздух од белите дробови.
Раѓањата пред 37 недели од бременоста се сметаат за предвремено породување. Најголем ризик за астма или ХОББ бил кај лицата кои се родени крајно предвремено, пред гестациската возраст од 28 недели. Нивниот ризик беше околу 3 пати во споредба со оние кои се родени долно на гестациска возраст 39-41 недела.
„Ризикот постепено се намалуваше како што се зголемуваше гестациската возраст, но индивидуите кои се родени блиску до крајот на бременоста, на гестациската возраст 37-38 недели, сè уште имаа малку зголемен ризик во споредба со целосниот рок. Исто така, забележавме дека шемата на ризик беше слична за мажи и жени. Сепак, ризикот беше до 8 пати за оние кои имале бронхопулмонална дисплазија во детството. Бронхопулмоналната дисплазија е хронична белодробна болест честа кај најмалите недоносени доенчиња“, вели д-р Ана Пулака, водечки автор од ТХЛ.
Проф. барем до средна возраст“.
Зголемениот ризик за астма и ХОББ беше независен од многу фактори кои се поврзани со предвремено раѓање и астма, како што се социоекономскиот статус, возраста или астмата на мајката, пренаталните нарушувања или пушењето на мајката за време на бременоста.
„Освен пушењето на мајката за време на бременоста, немавме информации за пушењето на луѓето вклучени во студијата. Во претходните студии видовме дека луѓето родени предвремено родени не пушат повеќе од луѓето родени со полно работно време, така што пушењето не е веројатно ќе ги објасни нашите резултати“. Ана Пулака продолжува. „Пушењето сè уште е главен фактор на ризик за астма и особено за ХОББ и откажувањето од пушењето е важно за сите.
Истражувачкиот тим користел национални матични книги на сите луѓе родени во Финска во текот на 1987-1998 година и во Норвешка во текот на 1967-1999 година. Нивната здравствена евиденција била следена додека не наполниле максимални 29 години во Финска и 50 години во Норвешка. За време на периодот на истражување, околу 5% од децата и во Финска и во Норвешка се родени предвремено. По 18-годишна возраст, околу 41.300 луѓе (1,6%) имале астма и околу 2.700 (0.1%) ХОББ.
„Астмата ја проучувавме само третирана на специјалистичка нега, поради што во оваа студија го фативме само потешкиот крај на болеста, а не сите кои имаат астма. Ниските стапки на ХОББ дополнително се објаснуваат со младата возраст на населението во оваа студија“ вели професорот Еро Кајантие од ТХЛ. „Нашата порака до здравствените работници е дека медицинската историја на пациенти кои се манифестираат со респираторни симптоми треба да вклучува состојби на раѓање, како што се предвремено родени.
Студијата е објавена во European Respiratory Journal.
Повеќе информации:
Ана Пулака и сор., Предвремено раѓање и астма и ХОББ во зрелоста: студија на национално ниво од две нордиски земји, Европски респираторен весник (2023). DOI: 10.1183/13993003.01763-2022
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview