Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од болницата Монт Синај
Нискиот социо-економски статус може негативно да влијае на здравјето на децата во предучилишна возраст, заедно со нивната способност да следат специјализирани интервентни програми за здравствено образование, открија истражувачите на планината Синај во меѓународна студија фокусирана на промоција на здравјето во училиштата, вклучително и оние во делот Харлем во Њујорк. Резултатите, објавени во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија, ја нагласуваат важноста од воведување на специјализирана здравствена програма во училниците, почнувајќи од предучилишна возраст.
„Оваа студија покажува дека социо-економските фактори, вклучително и понискиот приход на домаќинството и нивото на образование, може негативно да влијаат врз здравјето на децата почнувајќи од предучилишна возраст и ја нагласува важноста од промовирање на здрави животни навики преку специјализирана училишна програма фокусирана на исхрана и вежбање почнувајќи од предучилишна возраст за да се спречат кардиоваскуларни болести. подоцна во животот“.
„Исто така, важно е не само да се едуцираат децата, туку и да се учат нивните старатели и наставници за здрави навики за понатамошна поддршка на овие напори“, вели Валентин Фустер, д-р, д-р, претседател на Mount Sinai Heart, главен лекар. на болницата „Mount Sinai“ и генерален директор на шпанскиот национален центар за кардиоваскуларни истражувања (CNIC). Д-р Фустер го создаде и го водеше судењето, познато како Проект ФАМИЛИЈА на планината Синај Харт.
Студијата е дел од амбициозниот мултинационален напор да се интервенира рано во животот на децата, нивните старатели и наставниците за да можат да формираат навики за здраво срце за цел живот. Истражувачите ја спроведоа работата во 15 Head Start училишта во Харлем, социо-економски обесправена област која вообичаено е поврзана со повисоки стапки на дебелина, срцеви заболувања и други здравствени проблеми. Работата беше направена и во училиштата во Мадрид, Шпанија (среден до висок економски статус) и Богота, Колумбија (среден до низок економски статус).
Истражувачите анализирале вкупно 3.839 деца меѓу три и пет години – 562 ученици во Харлем, 1.216 во Богота и 2.061 во Мадрид. На почетокот, на децата им се мереше тежината и висината и одговараа на едноставен прашалник, кој вклучуваше слики за полесно разбирање, за тестирање на нивното знаење, ставови и однесувања во врска со исхраната, физичката активност, како функционира човечкото тело и срце и емоциите. .
Децата во половина од предучилишните установи (контролната група) имаа редовна наставна програма во училница, додека децата од другите предучилишни установи (интервентната група) поминаа низ различна програма за учење креирана од кардиолози, психолози и воспитувачи во период од четири месеци. Во оваа програма, учениците имаа специјализирани часови, каде што наставниците ги учеа за здрава исхрана, физичка активност, како функционира човечкото тело и управување со емоциите.
Исто така, на старателите им било кажано да се вклучат во специфични активности со своите деца за време на викендите во текот на четирите месеци, вклучително и купување свежо овошје во самопослуга и избирање физичка активност наместо седечко однесување. По четири месеци, истражувачите повторно ја процениле тежината и висината на децата и го дале истиот прашалник на децата во контролната и интервентната група и ги споредиле.
Во оваа студија, истражувачите конкретно ги разгледаа приходите во домаќинството и образовното ниво, и како тие влијаат на знаењето, ставовите и навиките на учениците (KAH) кон здрав начин на живот и нивниот индекс на телесна маса z-scores (zBMI). Тие процениле како социо-економскиот статус влијае на здравјето на децата пред и по интервенцијата.
Целокупната приспособена основна линија KAH изнесуваше во просек од 46,3 поени на скала од 0 до 80. Децата со повисок социо-економски статус – мерено и според приходот на домаќинството и образовното ниво – започнаа со повисоки (поздрави) основни резултати. Учениците со високо родителско образовно ниво имале повисоки КАХ резултати (просек од 47,2) од оние со ниско образовно ниво на родители (просек од 45,7).
Децата од домаќинствата со високи приходи имале подобри резултати на KAH (47,4) од децата од домаќинства со ниски приходи (45,8). Децата од семејства со високо образовно ниво и приход на домаќинството имале понизок zBMI во споредба со децата од семејства со ниско ниво на образование и приход на домаќинството на почетокот.
По завршувањето на интервенцијата, истражувачите ги споредија KAH и zBMI помеѓу интервентните и контролните групи. Севкупно, KAH се подобри повеќе во интервентната група отколку во контролните, и се зголеми за 4,76 поени во споредба со контролната група по четири месеци. Поголем скок на поени има и кај децата со повисок социо-економски статус.
KAH за интервентната група со високи приходи во домаќинството се зголеми за 6,33 поени повеќе од контролната група. KAH за интервентни студенти со ниски приходи во домаќинството се зголемија за 4,24 поени повеќе од контролната група.
KAH за интервентни ученици од семејства со високо образование порасна за 4,96 во споредба со контролната група и 3,75 за оние од семејства со ниско образование, што сугерира дека децата од овие семејства не ја следат наставната програма, како и оние од високообразовни средини. Броевите на zBMI не се променија значително по интервенцијата и немаше големи разлики во zBMI помеѓу социоекономските групи.
Д-р Фустер и неговиот тим сега ја спроведуваат оваа училишна програма во две населби во Њујорк и планираат да ја прошират низ петте општини во следните неколку години. Овој проект ќе оцени многу други фактори за здравјето, мотивацијата на наставникот, животната средина (загадувањето) и семејните прашања.
Повеќе информации:
Валентин Фустер и сор., Влијанието на социоекономската позадина врз промоцијата на кардиоваскуларното здравје во раното детство, весник на Американскиот колеџ за кардиологија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview