Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
by Rutgers University
Критериумите што ги користат невролози за проценка на мултиплекс склероза (МС) кај возрасните може да не успеат да ја идентификуваат болеста кај децата со слики сомнителни за болеста, превид што може да го одложи лекувањето на болеста во нејзините најрани фази, според студијата на Рутгерс.
Магнетната резонанца (МРИ) е примарна алатка што се користи за дијагностицирање на МС, а лекарите со текот на годините применувале различни стандарди за да ги класифицираат оние кои најверојатно ќе ја развијат болеста. Најновиот стандард, познат како критериуми на Мекдоналд, последен пат беше ажуриран во 2017 година.
Во некои случаи, снимањето сомнително за МС се наоѓа случајно пред да се манифестира болеста, состојба позната како радиолошки изолиран синдром (RIS). Но, по прегледувањето на МРИ на децата со RIS, истражувачите утврдија дека овие критериуми се веројатно недоволни за педијатриските пациенти.
„Во нашата студија, не сите пациенти ги исполнуваа критериумите на Мекдоналд или Баркхоф [сегашниот стандард за дијагностицирање на RIS за возрасни], но сепак некои продолжија да развијат МС“, рече Викрам Бисе, директор за детска неврологија и пречки во развојот во Медицинскиот Ратгерс Роберт Вуд Џонсон. Училиште, и главен автор на студијата објавена во списанието Мултиплекс склероза и сродни нарушувања. „Ова сугерира дека критериумите што се користат за карактеризирање на RIS кај возрасните може да бидат недоволни за помладата популација“.
За да утврдат дали децата со абнормални наоди на МРИ ќе развијат симптоми поврзани со МС и за да разберат како дијагностичките алатки што се користат за возрасни се применуваат на децата, истражувачите испитуваа МР слики на деца за кои се сомневаше дека имаат демиелинизација, оштетување на заштитната миелинска обвивка што ги опкружува нервните влакна во мозокот.
Кога миелинската обвивка е оштетена, нервните импулси се забавуваат или дури престануваат, предизвикувајќи невролошки проблеми. Ова оштетување се појавува како лезии – бели или сиви дамки – на МРИ. Постојат многу причини за абнормални наоди на МНР; повеќето не претставуваат демиелинизација. Иако не сите пациенти со наоди на МРИ типични за демиелинизација развиваат МС, значителен број го прават тоа.
Учесниците во студијата беа идентификувани преку американската мрежа на центри за педијатриска мултиплекс склероза и базите на податоци на Медицинскиот факултет Роберт Вуд Џонсон на Рутгерс. Пациентите биле на возраст меѓу 7,6 и 17,8 години и секој имал наоди со МРИ кои покажале демиелинизација.
Ниту едно од децата во студијата немаше физички или невролошки симптоми вообичаени за МС – како што се заматување или губење на видот, вртоглавица или вкочанетост или слабост на едната или двете нозе – во моментот на нивната почетна МРИ. Додека базата на податоци не евидентира зошто учесниците биле тестирани, Бхисе рече дека главоболките се најчеста причина.
По првичниот преглед на податоците за МРИ, податоците за пациентот беа проценети во просечно времетраење од 3,7 години за да се измери развојот на првиот напад на МС или нови лезии. Од 38 пациенти вклучени во студијата, 14 од 35 (40 проценти) доживеале нов клинички напад и 27 од 37 (73 проценти) покажале нови лезии на МРИ во текот на периодот на преглед.
Кога истражувачите ги примениле тековните дијагностички мерки за МС на групата, откриле дека многу пациенти сè уште развиле МС иако не ги исполниле критериумите на Мекдоналд или Бархоф.
„Раното откривање на МС може да му помогне на лекарот да елиминира цела група идни проблеми за нивните пациенти“, рече Бисе. „Но, тоа може да се случи само со точни дијагностички алатки.
Повеќе информации:
Vikram Bhise et al, Тивки наоди: Испитување на асимптоматска демиелинизација во педијатриска американска група, мултиплекс склероза и сродни нарушувања (2023). DOI: 10.1016/j.msard.2023.104573
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview