Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувањата на Универзитетот Рутгерс кои на крајот може да овозможат многу поранешни дијагнози на аутизам покажуваат дека вообичаено доенчињата во развој ја перцепираат аудио-видео синхронијата подобро од високоризичните доенчиња со аутизам. Ако последователните истражувања покажат дека повеќето доенчиња кои пропуштаат неспоредлив аудио и видео развиваат нарушување на аутистичниот спектар (АСД), лекарите можеби ќе можат да ја дијагностицираат состојбата години порано – потенцијално важен чекор бидејќи раниот третман силно предвидува подобри резултати.
„Ние сме далеку од потврдување на ова како дијагностичка алатка, но резултатите дефинитивно сугерираат дека може да биде дијагностичка алатка“, рече Мајкл Луис, угледен универзитетски професор по педијатрија и психијатрија и директор на Институтот за проучување на развојот на детето. на Медицинскиот факултет Рутгерс Роберт Вуд Џонсон.
Луис, постар автор на студијата, и други истражувачи долго време знаат дека децата со АСН се борат да го перцепираат аудио-визуелниот говор како обединет настан, и тие претпоставија дека оваа тешкотија може да придонесе за социјални оштетувања и јазичен дефицит кај таквите деца.
За да проучат дали овие тешкотии се јавуваат пред моментално да биде можно да се дијагностицира АСН, генерално околу 3-годишна возраст, истражувачите собраа две групи бебиња, на возраст од 4 до 24 месеци, едната составена од деца чии доцнења во развојот укажуваат на зголемен ризик од АСН, а другата составен од на деца во типично развој.
Истражувачите, чија работа беше објавена во Европското списание за педијатрија, им покажаа на учесниците од двете групи два вида видеа со прогресивно подолго временско раздвојување помеѓу сликата и звукот. Првите видеа прикажуваа топка што испушта звуци додека се одбива од ѕид. Вториот покажа жена како зборува.
При гледањето видеа од топката, двете групи се однесуваа слично. Меѓутоа, кога ги гледавте видеата од жената, разликите беа големи. Вообичаено, децата во развој ги перцепираат аудио-визуелните празнини кои се, во просек, десетина од секундата помали од оние што ги перцепираат децата со доцнење во развојот.
Иако овој резултат ја потврди првичната хипотеза на истражувачите, некои наоди беа изненадувачки. Способноста да се согледа аудио-визуелното несовпаѓање не беше поврзана со големината на вокабуларот кај децата доволно стари за да имаат речник.
Ако висок процент од децата кои најбавно ги идентификувале неусогласените аудио и видео се дијагностицираат со аутизам – и наодите се повторуваат со многу повеќе деца од 88-те кои учествувале во оваа студија – аудио-визуелните тестови може да се покажат како револуционерни дијагностичка алатка за состојба која станува многу почеста, рече Луис.
Сепак, научната валидација е само првиот чекор до усвојување, рече тој. Осигурениците ќе треба да платат за тестовите, а педијатрите ќе треба да ги прифатат пред да бидат искористени за да почнат да обезбедуваат услуги за поддршка на децата на кои им е потребна.
„Претходната дијагноза нема да ни дозволи да излечиме АСН во скоро време, но ќе овозможи претходно обезбедување на услуги за поддршка кои можат да им помогнат на таквите деца во областите на слабост и да ги насочат кон области на сила“, рече Луис. „Целта е да се создадат среќни луѓе чиешто школување и на крајот кариерата им одговара, и тоа секако е остварлива цел за повеќето.
Повеќе информации:
Кирин Н. Сури и сор., Перцепција на аудио-визуелна синхронија кај доенчиња при зголемена веројатност за развој на нарушување на спектарот на аутизам, Европски весник за педијатрија (2023). DOI: 10.1007/s00431-023-04871-y
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview