Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата издишуваат значително помалку потенцијално заразни честички од возрасните – барем ова важи за малите респираторни капки кои претежно се произведуваат во белите дробови. Ова е клучен наод од студијата спроведена од Институтот за динамика и самоорганизација и за хемија Макс Планк во соработка со Медицинскиот центар на Универзитетот во Гетинген. Истражувачите ги истражувале концентрациите на аеросол честички и капки кои се испуштаат со здивот при дишење, зборување, пеење и викање, користејќи мерења на 132 луѓе од сите возрасти. Наодите помагаат да се разбере како може да се спречи ширењето на болести како грип или СОВИД-19.
Заразните болести често се пренесуваат преку честички кои се издишуваат од заразените лица. Сепак, големината на таквите аеросоли честички варира во голема мера, во зависност од нивното потекло во респираторниот тракт. Во белите дробови се произведуваат претежно мали честички со помалку од пет микрони – што е пет илјадити дел од милиметарот – познати и како ПМ5. Спротивно на тоа, поголеми честички се произведуваат во горниот респираторен тракт. Како што покажаа мерењата, децата издишуваат многу помалку помали честички од возрасните.
„Откривме дека концентрацијата на мали честички под пет микрони се зголемува со возраста и е особено ниска кај децата. Како резултат на тоа, возрасните имаат многу поголема веројатност да предизвикаат ширење ако инфекцијата е само во долниот респираторен тракт“, вели Мохсен Багери. водач на истражувачка група во Институтот за динамика и самоорганизација Макс Планк.
Имено, поголемите честички кои потекнуваат од грлото ги шират децата и возрасните во иста мера, според студијата. Истражувачите не нашле корелација помеѓу концентрацијата на издишените честички и полот, тежината, кондицијата или навиките за пушење на личноста.
Во оваа сеопфатна студија, истражувачите снимиле податоци од 132 здрави волонтери. Студијата опфатила и деца и адолесценти меѓу пет и 18 години за кои имало многу малку податоци. Тие користеле различни инструменти инсталирани во чиста просторија за да го измерат целиот опсег на големини на честички кои се издишуваат: од десетина од микрометарот до четвртина милиметар.
Учесниците изведоа различни активности за вокализација како што се пеење, зборување и викање вкупно 20 минути. „Вокализацијата и возраста се покажаа како независни фактори на ризик за производство на честички“, известува Симоне Шајтауер од Одделот за контрола на инфекции и заразни болести на Медицинскиот центар на Универзитетот во Гетинген.
Волуменот на издишените честички го одредува потенцијалниот ризик од инфекција
Иако човечките капки и аеросоли содржат претежно мали честички, поголемите честички го сочинуваат најголемиот дел од вкупниот волумен што може да содржи патогени.
„Ако патогенот главно се наоѓа во горниот респираторен тракт, големите честички се далеку главниот преносител на болеста“, објаснува Еберхард Боденшац, директор на Институтот за динамика и самоорганизација Макс Планк.
„Затоа, важно е да се разгледа локализацијата на заразната честичка во респираторниот тракт за да се одлучи за соодветна заштита“, продолжува тој. „На пример, сегашната Omicron варијанта на Коронавирус се чини дека е локализирана повеќе на горниот респираторен тракт и затоа дури и едноставните филтрирачки маски за лице се одлична заштита“.
Спротивно на тоа, заразните болести кои живеат главно во белите дробови првенствено ќе се пренесат преку мали честички. Со оглед на тоа што нивното производство се зголемува со возраста, децата имаат помала веројатност да пренесуваат такви болести отколку возрасните, се вели во студијата. За да се спречи преносот на белодробни заболувања преку воздухот, носењето на добро поставени и високоефикасни маски за лице може да биде ефикасна мерка за да се избегне пренос на болести, особено кај возрасните.
Студијата е објавена во Journal of Aerosol Science.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview