Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил
Чилеанските политики насочени кон зауздување на маркетингот на нездрава храна успеваат да ги заштитат децата од налетот на телевизиските реклами (ТВ реклами) за овие производи, според новото истражување објавено во Меѓународниот весник за бихејвиорална исхрана и физичка активност.
Повеќефазните регулативи во земјата, кои започнаа во 2016 година, доведоа до 73% пад на изложеноста на децата на ТВ реклами за регулирана храна и пијалоци (оние што ги надминуваат законските прагови за калории, шеќер, сол или заситени масти) до 2019 година. време, бројот на реклами за нездрава храна се намали за 64% на сите ТВ програми и 77% за време на детските програми. Истражувачите, исто така, открија дека 67% помалку реклами за нездрава храна користеле креативна содржина насочена кон децата, како што се цртани филмови, ликови, играчки или натпревари, кои исто така се забранети според законите во земјата.
Овие и други наоди од истражувачите од Универзитетот во Чиле, Универзитетот Диего Порталес и Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил го нагласуваат потенцијалот и потребата за строги правила околу маркетингот за да се изградат поздрави навики во исхраната.
Студијата, исто така, ја нагласува важноста на клучното дополнување на политиката што придонесува за успехот на регулативата: првичниот Закон за етикетирање и рекламирање на храната во 2016 година ја ограничи креативната содржина насочена кон децата во кој било маркетинг и им забранува на компаниите да објавуваат ТВ реклами за регулирани производи за време на програми што привлекуваат детска публика. Во 2018 година, Чиле ја прошири оваа забрана на целосна „дневна“ забрана на сите ТВ од 6 часот наутро до 22 часот. Додека истражувачите забележаа пад на рекламирањето за нездрава храна во претходните фази на законот (во 2017 година и почетокот на 2018 година), забележлив е значително поголемиот пад по целосната дневна забрана.
„Фокусирањето на рекламните содржини наменети за деца и програмирањето насочено кон децата за да се намали изложеноста на децата на рекламирање нездрава храна функционира до одреден степен, врз основа на она што го видовме во Чиле, но децата едноставно се изложени на многу повеќе од ова“, рече Франческа Дилман Карпентиер, д-р, В. Хорас Картер Почитуван професор на УНЦ Хусман школата за новинарство и медиуми и прв автор на студијата. „За значително да се намали количината на промоции за нездрава храна што ги гледаат децата, гледаме дека е потребен храбар потег како забраната од 6 до 22 часот во Чиле за да биде ефективна. Бројот на реклами за нездрава храна на ТВ, како и изложеноста на децата на нив , беше значително намален откако Чиле ја додаде дневната забрана за овие реклами“.
Наодите на оваа студија ја нагласуваат слабоста на речиси сите владини ограничувања за ТВ рекламирање за нездрава храна ширум светот: повеќето се фокусираат на многу тесни временски периоди или програми, оставајќи ги децата изложени поголемиот дел од денот и ноќта на насочени реклами за нездрава храна и пијалоци. Оваа студија дава докази дека земјите би можеле значително да ги зајакнат постојните политики со проширување на ограничувањата за ТВ до целосна забрана. Земјите кои размислуваат за воведување политики за регулирање на маркетингот на храна, исто така, можат да научат од искуството на Чиле за поефикасно да ги заштитат децата од изложување на реклами.
Чиле донесе маркетиншки контроли во 2016 година како дел од амбициозниот, сеопфатен пакет политики насочен кон намалување на дебелината кај децата и другите здравствени ризици преку создавање поздрава средина за храна. Законот за етикетирање и рекламирање на храната, исто така, наложи предупредувачки етикети „стоп“ на пакувањата за нездрава храна и ја забрани нивната продажба или промоција во училиштата.
Ова останува една од најамбициозните регулаторни рамки во светот насочени кон справување со зголемените болести поврзани со исхраната и зголемените трошоци за здравствена заштита, а многу креатори на политики и застапници за јавно здравје ширум светот набљудуваа за да ја проценат ефективноста на пакетот политики.
Други студии кои ги проценуваат комбинираните ефекти на маркетиншките ограничувања во Чиле, предупредувачките етикети и забраната за училиштата дадоа слично ветувачки резултати:
„Гледајќи кон иднината, треба да откриеме како да ја следиме и регулираме околината за дигитален маркетинг на храна, бидејќи децата сè повеќе го пренасочуваат своето внимание кон паметните телефони и другите содржини на интернет.
Повеќе информации:
Франческа Р. Дилман Карпентиер и други, Ограничувањето на рекламите насочени кон децата е ефективно, но додавањето забрана заснована на времето е подобро: оценување на повеќефазна регулатива за заштита на децата од маркетинг на нездрава храна на телевизија, Меѓународен весник за бихејвиорална исхрана и физичка активност (2023). DOI: 10.1186/s12966-023-01454-w
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview