Итни случаи:  

Повикај доктор

Објавено денес во Журналот за детска психологија и психијатрија, новата студија на д-р Нихил Чаудари, еволутивен антрополог од Универзитетот во Кембриџ и д-р Ени Сванепул, детски психијатар, повикува на нови истражувања за менталното здравје на децата кај ловците. собирни друштва. Тие ја истражуваат можноста некои вообичаени аспекти од детството на ловци-собирачи да им помогнат на семејствата во економски развиените земји. На крајот, однесувањето на ловците-собирачи може да информира за „експериментални интервентни испитувања“ во домовите, училиштата и градинките. Авторите признаваат дека децата кои живеат во општества на ловци-собирачи живеат во многу различни средини и околности од оние во развиените земји. Тие, исто така, нагласуваат дека децата ловци-собирачи секогаш се соочуваат со многу тешкотии кои не се доживуваат во развиените земји, и затоа, предупредуваат дека овие детства не треба да се идеализираат.
Потпирајќи се на сопствените набљудувања на народот Бајака во Конго и на опсежното истражување на антрополозите кои ги проучуваат другите општества на ловци-собирачи, д-р Чаудари ги истакнува големите разлики во начините на грижа за децата ловци-собирачи во споредба со нивните врсници во развиените земји. Тој нагласува дека „современите ловци-собирачи не смеат да се сметаат за „живи фосили“ и иако нивните начини на живот може да понудат некои индиции за нашата праисторија, тие сè уште се многу модерни популации, секое со уникатна културна и демографска историја. ”
И покрај зголеменото навлегување на носачи за бебиња и масажа за бебиња во развиените земји, нивоата на физички контакт со доенчињата остануваат далеку повисоки во општествата на ловци-собирачи. Во Боцвана, на пример, 10-20 недели !Кунг доенчињата се во физички контакт со некого околу 90% од дневните часови, и на речиси 100% од нападите на плачење се реагира, речиси секогаш со утеха или доење – карањето е исклучително ретко .
Студијата посочува дека оваа исклучително внимателна грижа за децата е овозможена поради главната улога што ја играат оние што не се родителски, или „алопаренти“, што е многу поретко во развиените земји.
Во многу општества на ловци-собирачи, алопарентите обезбедуваат речиси половина од грижата за детето. Претходна студија покажа дека во ДРК, доенчињата Ефе имаат 14 алопаренти дневно до 18-та недела и се пренесуваат меѓу старателите осум пати на час.
Д-р Чаудари рече: „Родителите сега имаат многу помала поддршка во грижата за децата од нивните семејни и социјални мрежи отколку што веројатно би било случај во поголемиот дел од нашата еволутивна историја. Се чини дека таквите разлики ќе создадат вид на еволутивни несовпаѓања што би можеле да бидат штетни за двете старатели и деца“.
„Достапноста на други старатели може да ги намали негативните влијанија на стресот во нуклеарното семејство и ризикот од депресија кај мајките, што има негативни ефекти врз благосостојбата на детето и когнитивниот развој.
Студијата нагласува дека алородителството е основна човечка адаптација, што е во спротивност со наративите за „интензивно мајчинство“, кои нагласуваат дека мајките треба да ги користат своите мајчински инстинкти за да управуваат со грижата за децата сами. Д-р Чаудари и д-р Сванепул пишуваат дека „таквите наративи можат да доведат до мајчинска исцрпеност и да имаат опасни последици“.
Студијата посочува дека заедничкото живеење во општествата на ловци-собирачи резултира со многу висок сооднос на расположливи негувателки со доенчиња/мали деца, што дури може да надмине 10:1.
Ова е во голема контраст со нуклеарната семејна единица, а уште повеќе со поставките за расадници, во развиените земји. Според регулативите на Одделот за образование на Обединетото Кралство, градинките бараат сооднос од 1 старател до 3 деца на возраст под 2 години, или 1 старател до 4 деца на возраст од 2-3 години.
Д-р Чаудари рече: „Речиси цел ден, доенчињата и малите деца ловци-собирачи имаат способен негувател на неколку метри од нив. Ако тој однос е уште потенок, треба да ја разгледаме можноста тоа да има влијание врз благосостојбата на децата“.
Во општествата на ловци-собирачи, децата играат значително поголема улога во обезбедувањето грижа за доенчињата и малите деца отколку што е случајот во развиените земји. Во некои заедници тие почнуваат да обезбедуваат одредена грижа за деца од четиригодишна возраст и се способни за чувствително згрижување; и вообичаено е да се видат постари, но сè уште предадолесцентни деца кои се грижат за доенчиња.
Спротивно на тоа, NSPCC во Обединетото Кралство препорачува кога ги оставате децата пред адолесценти дома, бебиситерите треба да бидат барем во доцните тинејџерски години.
Д-р Чаудари рече: „Во развиените земји децата се зафатени со школување и можеби имаат помала можност да развијат компетентност за грижа. го подобруваат сопствениот социјален развој“.
Студијата, исто така, укажува дека поучното учење е ретко во општествата на ловци и собирачи и дека доенчињата првенствено учат преку набљудување и имитација. Од околу 2-годишна возраст, децата ловци-собирачи поминуваат голем дел од денот во „игротеки“ на мешана возраст (2-16) без надзор од возрасен. Таму, тие учат еден од друг, стекнувајќи вештини и знаења заеднички преку високо активна игра пракса и истражување.
Учењето и играта се две страни на иста монета, што е во контраст со дихотомијата време на часови/време на игра на школувањето во ОК и другите развиени земји.
Д-р Чаудари и д-р Сванепул забележуваат дека „школувањето во училница често е во спротивност со начините на учење типични за човековата еволутивна историја“. Студијата признава дека децата кои живеат во општества на ловци и собирачи живеат во многу различни средини и околности од оние во развиените земји:
Истражувачите објаснуваат: „Вештините за потрага по храна се многу различни од оние потребни за да се живее во пазарните економии, а наставата во училница е секако неопходна за да се научи второто. Но, децата може да поседуваат одредени психолошки адаптации за учење кои можат практично да се искористат во некои аспекти нивното школување. Кога може да се вклучат врсниците и активното учење, се покажа дека тие ја подобруваат мотивацијата и перформансите и го намалуваат стресот“. Авторите, исто така, нагласуваат дека интервенциите со физичка активност се покажаа дека помагаат во перформансите кај учениците со дијагноза на АДХД.
Студијата бара повеќе истражувања за менталното здравје на децата во општествата на ловци-собирачи за да се тестира дали хипотезираните еволутивни несовпаѓања навистина постојат. Ако го сторат тоа, таквите сознанија потоа би можеле да се искористат за насочување на експериментални интервентни испитувања во развиените земји.
Работејќи со тим од Кралскиот колеџ за психијатри, д-р Чаудари и д-р Сванепул се надеваат дека поголемата соработка помеѓу еволутивните антрополози и детските психијатри/психолози може да помогне да го унапредиме нашето разбирање за условите што им се потребни на децата за да напредуваат.
Повеќе информации:
Детството на ловци-собирачи може да понуди индиции за подобрување на образованието и благосостојбата во развиените земји, тврди студијата на Кембриџ, Journal of Child Psychology and Psychiatry (2023). DOI: 10.1111/jcpp.13773
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview